JAPANBLOGGEN

View Original

Japanska designklassiker #11 - Tuk tuk - från början en japansk produkt

En tuk tuk i Thailand. Fortfarande i grunden samma teknik som i en Daihatsu Midget från 1957 (större motor, längre hjulbas, men annars i princip samma maskin - fast mera dekorerad förstås).

See this content in the original post

Alla ni som besökt Thailand (eller andra syd- eller sydostasiatiska länder) har säkert fått åka med i en tuk tuk - de trehjuliga, helöppna och inte helt färdsäkra fordon som används både för persontrafik och frakt. Ett färggrant inslag i stadsbilden som jag numera helst undviker då jag blivit lite mera fantasirik och därmed mera rädd om liv och lem på äldre dagar. Det är inte svårt att föreställa sig vad som skulle hända om man skulle krocka med en vanlig bil.

Den första generationens Daihatsu Midget från 1957 - anfader till dagens tuk tuk.

Foto: Mytho88 (Creative Commons)

Vad de flesta nog inte känner till, är att tuk tuk är en från början japansk produkt. Den hette Daihatsu Midget (Mizetto på något felaktigt uttalad japanska) och producerades i sin trehjuliga version från 1947 till 1972. Den blev omåttligt populär då den var billig i både drift och underhåll på grund av sin enkla konstruktion och för att den hade låg skatt och försäkring. Den blev under lång tid en vanlig syn hos små- och medelstora företag som körde ut varor till kunder med den (eller sålde varor direkt från bilen).

Redan 1959 kom det en förbättrad version med riktig ratt istället för styre och med ratten placerad till höger så att en passagerare rymdes i framsätet bredvid föraren. Som alla förstår så är det alltså på den allra första Midget från 1957 som tuk tuk är baserad.

Idag finns det fyra större tillverkare av tuk tuk i Thailand. Chassi och karosser svetsas ihop i landet medan motorer och växellådor kommer från Daihatsu.

Här en grynig reklamfilm från någon gång 1957-58 som visar hur man brukade köra runt med levande fisk i bagaget som man sedan fileade åt kunden där och då. Man berättar dessförinnan att motorns placering längst fram var idealisk då motorns värmeutstrålning inte påverkade den färska lasten.

UPPDATERING: Ovan nämnda reklamfilm har tyvärr tagits bort från YouTube. Istället får du titta på en modernare video med en gammal Midget som fortfarande spinner igång och rullar.

Normalstora lastbilar är en omöjlighet på Tokyos smala gator. De sköter bara transporter mellan städerna. I förorten lastar man om till en mindre lastbil och - till sist - till en sån här (fast cykeltransporter är också vanliga då de smalaste gränderna inte tillåter några motorfordon alls).

Dagens motsvarighet från Daihatsu heter HiJet och är en betydligt modernare fyrhjulig konstruktion. Det är fortfarande en liten bil, även om det så kallade "kei"-formatet förstorats genom åren. Fortfarande billig att äga och försäkra. Bilen kostar i grundversion under 70,000 kr - ny och idag, 2015.