JAPANBLOGGEN

View Original

Är strandsatta valar en jordbävningsvarning?

Ingen vet egentligen varför valar försöker begå kollektivt självmord på det här viset. Samma sak hände en vecka före jordskalvet utanför Tohoku 2011.

En vecka innan den stora jordbävningen ute till havs utanför Tohoku-regionen 2011 hittades 50 strandsatta melonhuvudvalar på Ibaraki-kusten, bara tio svenska mil från den kommande jordbävningens epicentrum. Ingen vet med säkerhet varför valarna betedde sig på det här sättet, men självklart gjorde man en koppling mellan det hela och skalvet bara en vecka senare. 

Nu har det hänt igen, fast med betydligt fler valar. Nu är det fler än 150 valar av samma art som simmat iland på samma kust. Det skedde härom dagen, den 9:e. Räddningsteam har jobbat för att få ned de valarna som fortfarande är vid liv i havet igen.

Självklart görs samma koppling igen, vilket då skulle innebära att vi står precis på tröskeln till ett nytt jätteskalv. Det är bara en teori, men vissa vetenskapsmän tror att det kan ha att göra med att dessa valar lever relativt djupt i havet, och att de är känsliga för vibrationer i havsbotten.

Samtidigt är det alltså ingen som med säkerhet vet vad det handlar om. Det sker tydligen strandningar av det här slaget med åtminstone 2,000 djur per år runtom i världen, och jätteskalven ligger inte i fas med dessa händelser om man ser det över tiden. Om du befinner dig i området, vill jag dock ändå rekommendera att du ser till att vistas en bit över havsnivå den närmaste tiden.

Här japansk TV om händelsen förra veckan.