JAPANBLOGGEN

View Original

Halvutlänning blir Miss Universe Japan - plus för den japanska mångfalden!

Eriana Miyamoto, 22, blir japansk kandidat till Miss Universe 2015. Hon kommer från Nagasaki och det fantastiska är att hennes pappa är afro-amerikan. Bra för Japan!

Foto: Miss Universe Japan

Det snackas mycket om "mångfald" i Japan idag. Samtidigt är man i många stycken ett både konservativt och xenofobiskt land där mångfalden, oavsett vilken typ av mångfald vi talar om, lyser med sin frånvaro. Det finns fortfarande många japaner som inte trivs i alltför "ojapanska" sammanhang, och man är generellt inte förtjust i alltför stor invandring (bara ca 1,5% av befolkningen i Japan är invandrare).

Därför är det med förvåning och stor glädje man ser att årets japanska kandidat till Miss Universe-tävlingen för första gången är en haafu, dvs en halv-japansk tjej. Att pappan dessutom är färgad gör det hela än mera sympatiskt. Detta är faktiskt historiskt!

Även om det inte finns något riksdagsparti som riktigt motsvarar vårt SD, så finns det gott om individer med liknande åsikter, så det hela har mötts med en hel del raseri på nätet. Samtidigt har väldigt många uttryckt känslor liknande mina; kul att Japan börjar växa upp och inse att allt snack om ras och nationalism faktiskt inte gynnar Japans intressen.

För alla statistiknördar (hej gänget!),  så kan jag tillfoga att det för andra året i rad är en tjej från Nagasaki som blir japansk kandidat till Miss Universe.