JAPANBLOGGEN

View Original

Ett tecken i tiden när Canon köper svenska Axis

Canon köper svenska Axis - det blir nog en mycket bra kombination.

Det blev ju klart härom dagen att Canon köper svenska nätverkskameratillverkaren Axis för 23 miljarder kronor. Grattis till båda företagen - detta blir så vitt jag kan se en ömsesidigt mycket positiv symbios. Canon är svaga på bevaknings- och nätverkskameror och Axis har visserligen varit extremt duktiga på att marknadsföra sig världen runt, men nu får man tillgång till Canons betydligt större försäljningsorganisation.

Ett tecken i tiden skriver jag i rubriken, och jag tror att det är ett mycket viktigt sådant. Snart 25 år sedan den mäktiga japanska finansbubblan sprack, och under de sista åren börjar man äntligen se ett Japan som drar upp huvudet ur sanden och inser att man måste börja arbeta globalt på allvar för att kunna komma igen. Inte bara genom att sälja produkter ursprungligen utvecklade för den inhemska marknaden, utan genom att utnyttja lokal kompetens genom företagsförvärv av det här slaget. De japanska företagsförvärven utanför Japan ligger på en all-time-high och vi kan nog räkna med att förvärvningsfrekvensen fortsätter att öka. 

När Geely köpte Volvo 2010 (för betydligt mindre pengar - 13 miljarder!) så undrade jag i mitt stilla sinne om inte Toyota-Volvo hade varit en bättre kombination. Skulle inte Lexus-märkets image förstärkas om folk visste att man hade Volvos världsledande säkerhetsteknik ombord? Skulle inte Volvo och Toyota kunnat samsas i samma saluhallar? Jag misstänker att det finns folk på Toyota i Japan som ser detta som ett missat tillfälle.