JAPANBLOGGEN

View Original

Toshiba, Fujitsu och VAIO ryktas tala om sammanslagning av PC-divisioner

En modern Dynabook från Toshiba.

Foto: Toshiba

PC-branschen fortsätter sin relativa kräftgång med minskade försäljningssiffror på senare år. Tendensen har dock varit synlig länge för den som följt med. Med samma Intel-processorer i de flesta maskiner och med samma WIndows som operativsystem, har de olika märkena inga direkta konkurrensfördelar gentemot varandra, så det blir ett “lopp mot botten” där det till slut bara handlar om pris. Små eller inga marginaler tvingar då företag att antingen sälja ut PC-divisionen, som t ex IBM och Sony har gjort, eller försöka gå ihop med någon annan aktör för att få volymfördelar.

SONYs VAIO-serie har erbjudit några av de mer estetiskt högstående japanska PC-produkterna. Sedan 2014 står det inte längre SONY på burkarna, då man då sålde ut märket som nu alltså bara heter VAIO.

Detta är inte bekräftat, men ett starkt rykte säger att Toshiba, Fujitsu och VAIO (gamla SONYs PC-avdelning) nu för diskussioner om att slå ihop respektive företags PC-divisioner. Det låter mycket troligt, för att inte säga nästan oundvikligt, men frågan är om det bara blir en tillfällig lösning. Vi är i princip redan framme vid en punkt då våra mobiltelefoner är kraftiga nog för att klara de flesta av våra normala PC-baserade arbetsmoment. Varför ha både en PC och en telefon om man enkelt kan para en mobil till en stor skärm och ett tangentbord på kontoret eller hemma? Med andra ord: de PC-tillverkare som inte har en hyfsad närvaro i den mobila IT-världen kommer att få en allt svårare sits.

En kombinerad bärbar dator och platta från Fujitsu.

De japanska PC-tillverkarna lever idag i skuggan av kineser och amerikaner; Lenovo, HP och Dell är jättarna idag (för att inte tala om Apple, som vi inte inberäknar i denna diskussion om marknaden för Windows-baserade PC). Toshiba äger 4,2 % av den globala PC-marknaden och Fujitsus andel är ringa 1,7%.