JAPANBLOGGEN

View Original

Prylar med inbyggd värme under den kalla japanska vintern

Fingervantar med inbyggd värme är definitivt en intressant produkt för många i Japan. Husen är kalla på vintern.

Foto: Thanko

Även om det fortfarande är tjugo grader mitt på dagen här i Tokyo-trakten, så kryper det på kvällarna nu ned mot under plus 10 och det börjar kännas lite ruggigt inomhus. Snart dags att slå på golvvärmen i lägenheten.

Datormus med inbyggd värme!

Foto: Thanko

Som vi skrivit om tidigare, så är de flesta hus i Japan inte ombonade på det sätt som vi är vana vid i Sverige. Isoleringen är minimal och fönstren har oftast bara en glasskiva. Detta i kombination med höga energipriser gör att folk bara värmer upp sin boyta när man är hemma, oftast enbart i det rum där man för ögonblicket befinner sig. Centralvärme finns oftast inte, så man drar fram bärbara element (gas, fotogen eller el) ur garderoberna när det börjar bli kallt. Sedan har vi givetvis kotatsu, det låga bordet med inbyggd värme, som finns i de flesta hem i landet.

Denna apparat håller din kaffekopp varm under den kalla vintern och kyler dessutom din kalla dryck på sommaren!

Men ska man sitta och arbeta vid datorn på kontoret så kan det kännas kallt ändå då rummen inte hinner bli helt uppvärmda då man ju stänger av värmen när man går hem för kvällen. Till hjälp för de kalla händerna på tangentbordet har vi här ovan ett par fingervantar med inbyggd värme, levererad via en USB-sladd. Till detta kan man sedan addera en värmefilt över knäna och ett par eluppvärmda tofflor på fötterna (alternativt en värmematta under skrivbordet). En liten värmeplatta för kaffekoppen är också bra att ha på skrivbordet, då drycken annars svalnar snabbt. 

Det är verkligen inga eleganta lösningar och en ständig fråga är givetvis varför ett land som bygger fantastiska bilar, motorcyklar, shinkansen-tåg och till och med rymdfarkoster inte kan bygga bekväma hus. Det enkla svaret är helt enkelt att man prioriterar annat istället. Man ser det inte som ett problem att man måste frysa inomhus.