JAPANBLOGGEN

View Original

Japan satsar stort på självkörande bilar

Det är väl först i och med Googles mycket offentliga experiment med självkörande bilar som fenomenet blev ordentligt synligt, men många biltillverkare har experimenterat med detta länge. Längst av alla har nog Toyota hållit på; man har den största ansamlingen av patent relaterade till självkörande bilar i branschen.

Även andra japanska bilföretag, som Nissan och Honda, har kommit långt på området. Nu säger regeringen Abe till och med att detta forskningsområde är bland de mest kritiska för japansk industri framledes och att staten kommer att dra sitt strå till stacken för att driva på marknaden för dessa bilar. Räkna med att vi kommer att få se dessa fordon ute på gator och vägar inte senare än till OS i Tokyo 2020.

En fråga är om detta innebär att begreppet rattfylla försvinner? Jag utgår från att det inte gör det, i alla fall inte första åren. Det är nog först när självkörande bilar kan kopplas ihop med intelligenta vägar (där bilarna får elektroniska "spår" i gator och vägar att följa) som föraren helt kan avsvärja sig ansvaret för att köra bilen.

Här en reklamfilm från Nissan där man redan nu pratar om hur bilarna kommer att fungera om några år.