JAPANBLOGGEN

View Original

ANA - ett av världens sju 5-stjärniga flygbolag

All Nippon Airways är ett av världens sju 5-stjärniga flygbolag enligt Skytrax.

ANA - All Nippon Airways - har fem stjärnor i flygbolagsrecensionsajten Skytrax' rankningslista över världens flygbolag. Det är det enda japanska flygbolaget på den mycket korta listan över femstjärniga flygbolag; förutom ANA så hittar vi här Asiana Airlines (Sydkorea), Cathai Pacific (Hong Kong), Hainan Airlines (Kina), Malaysia Airlines, Qatar Airways och Singapore Airlines. Som synes är alltså sex av sju femstjärniga flygbolag asiatiska.

Av dessa bolag har jag åkt med ANA, Asiana, Cathay Pacific och Singapore Airlines, och det är väl bara att hålla med Skytrax i deras recension. Trevlig och flink service, gott om personal som är mycket responsiv och gör sitt bästa för att du ska bli nöjd och inga förseningar som inte orsakats av vädret. 

Fem stjärnor innebär inte att allt är perfekt hela tiden, men recensenterna kräver att personalen ska uppvisa en servicenivå som förtjänar minst fem stjärnor. Här kan du läsa om villkoren för att få fem stjärnor, om du är intresserad.

Var hamnar våra skandinaviska flygbolag här, måntro? Jo, Finnair får fyra stjärnor och SAS och Norwegian får båda tyvärr bara tre.. Jag hoppas att de nordiska flygbolagen kan spotta upp sig lite och visa att Asien faktiskt har konkurrenter när det gäller god service.

Man undrar ibland om flygbolag någonsin jämför sig själva med andra flygbolag när det gäller servicenivå. Flyger man ofta och på alla möjliga flygbolag, är det ju väldigt lätt att göra parallella jämförelser och man ser ju ibland hisnande skillnader. Minns t ex när en flygvärdinna i ekonomiklass på en flight mellan Tokyo och Skandinavien gick och samlade ihop matlådorna efter måltiden. Matlådorna är ju inte riktigt lika perfekt fyrkantiga efter måltiden som före, och när hon försökte pressa in matlådor i vagnen trycktes samtidigt några matlådor ut längre ned och spillde ut sitt innehåll på mattan. När hon inte hade färska servetter till hands tog hon helt sonika och ryckte loss nackskyddet av papper på stolen bredvid henne - trots att en japansk herre satt där och sov med huvudet mot nackstödet! Han fick ett bryskt uppvaknande men ingen ursäkt eller förklaring.