JAPANBLOGGEN

View Original

Starkaste tyfonen på 15 år

Så här ser sträckningen ut för den inkommande tyfonen för närvarande.

Supertyfonen Neoguri är nu på väg in över Okinawa, längst ned i söder på den japanska ökedjan. Den väntas komma in över Kyushu på torsdag och det verkar som om vi uppe i Tokyo-trakten inte kommer undan heller den här gången.

Det är inte bara ovanligt tidigt för tyfonerna i år, den här rackaren är också ovanligt kraftig, därav benämningen "supertyfon". Med en maximal vindhastighet av 270 km/h är den absolut inte att leka med, och myndigheterna har anmodat högsta möjliga försiktighet och beredskap. Man säger i princip att folk bör hålla sig inomhus då allt som inte är fastsurrat kan komma att bli flygande och i värsta fall dödliga projektiler!

Kyushu, den sydligast belägna av de fyra största öarna, ser redan kraftiga regnfall och där varnas det för möjliga jordskred och det pågår förberedelser för eventuell evakuering vid behov.

Tyfonerna har en tendens att braka in över södra Japan och sedan svänga ut över Stilla Havet och därmed skona de norra delarna av landet med undantag för det myckna regnandet som tar upp en stor yta runtom tyfonens mittpunkt, men den här gången verkar det som om den kommer att fortsätta upp över landet. Vi får se; de har en tendens att vara nyckfulla. I vilket fall som helst lär det bli en blöt helg.