JAPANBLOGGEN

View Original

3D-vagina leder till japansk konstnärinnas arrestering

Japan är verkligen dubbelmoralistiskt så att det stör ibland.. Och, ja, konstnärinnan är 42 fyllda.

Uppdatering längst ned

Ja, apropå moralfrågor i Japan! Härom dagen visste man inte om man skulle skratta eller gråta, då det kom fram att 42-åriga konstnärinnnan Megumi Igarashi hade arresterats. Vad var hennes påstådda brott? Jo, hon hade samlat ihop pengar via en crowdfunding-tjänst på nätet för att göra en "vagina-kajak" modellerad efter hennes egen vagina. När insamlandet var över och kayaken blev verklighet skickade hon ut 3D-datan med sin vagina till alla som hade bidragit med en slant. Och det var där lagens långa och dubbelmoraliska arm slog till. Brottsbenämningen lyder "spridande av osedligt material". 

Det är nu så att det enligt en lag som härstammar från 1907 är förbjudet att sprida osedligt material i Japan. Vad som är osedligt har väl förändrats något under åren, men i princip handlar det om att penis och vagina inte får återges i sitt naturliga skick (en exponerad analöppning är dock helt OK!). Det rastreras och suddas ut i princip överallt. På senare år har dock censuren mildrats och det verkar gå att komma undan med bara ett mindre svart streck någonstans på bilden eller fotot som bara delvis skymmer utsikten.

Men, en helt oskyddad bild av en vagina är alltså ett stort no-no. Det tragikomiska i detta är ju att landet har en av världens största pornografibranscher, där kvinnor ofta beskrivs som svaga och undfallande offer för starka män. Spelade våldtäktsscener är inte alls ovanliga. För bara drygt 10 år sedan fanns det t o m en tecknad serie med en maskerad "hjälte" som kallade sig The Rapeman vars jobb det var att åka ut på natten och våldta damer på uppdrag av försmådda älskare eller chefer som tyckte att kvinnan ifråga var för respektlös på arbetsplatsen och borde "sättas på plats"!! Så länge inte penis eller vagina syns i sin helhet så är detta inte obscent enligt lagens mening!

Sedan är det ju egendomligt att det finns en radda festivaler i landet där penisdyrkan är flagrant, med jättefallosar som tjejer ska rida på för att bli mer fruktsamma. Där förekommer det ingen censur. Tvärtom har alla hjärtans roligt.

Denna dubbelmoral och egendomliga "mystifiering" av vaginan vill Igarashi belysa genom sin konst. Och hon har kanske vunnit en seger just genom sin arrestering, då detta blivit mycket uppmärksammat. Hon har redan fått in 20,000 underskrifter från folk som kräver hennes omedelbara frigivning.

Här har ni ett klipp från sajten Ask Men där fallet beskrivs från ca 2:10 (Fujis kommande eruption är något som debatterats ända sedan 11/3-katastrofen, så det är old news).

Uppdatering 20:e juli:

Igarashi har nu släppts från häktet, men anklagelsen står kvar och det är möjligt att hon ställs inför rättegång. Om hon skulle fällas i en sådan rättegång, skulle hon riskera upp till två års fängelse eller böter på upp till ca 170,000 SEK. Hennes advokater menar att det verkligen är vanskligt att bedöma en 3D-renderad vagina varande "obscen", då den inte visas tillsammans med resten av kvinnokroppen. 

Uppdatering 4:e december 2014:

Fröken Igarashi har nu återarresterats och kommer av allt att döma att ställas inför rätta för "spridning av obscent material". Jag hoppas att japansk media kommer att täcka upp detta ordentligt. Jag tycker att det är en stor skandal att denna konstnärinna ska sättas åt samtidigt som det vimlar av verkligt obscena beskrivningar av barnsex, incest och tidelag i den fullkomligt hysteriskt aktiva porrbranschen i det här landet. Att en naken vagina ska vara mera obscen än dessa extremt kvinnoobjektifierande alster låter som ett dåligt skämt.