JAPANBLOGGEN

View Original

Sapporo - gott och läckert i Japans Norrland

En redig portion laxägg på krogen i Sapporo.

Sapporo är "huvudstad" uppe på Hokkaido, den nordligaste av Japans fyra stora öar. Med en befolkning på drygt 1,9 miljoner människor är staden Japans fjärde största och stor nog att rymma allt som en modern stad kan erbjuda, fast utan den klaustrofobi man ibland kan känna i en megastad som Tokyo.

Ostron är goda i Japan också.

Hokkaido ligger i höjd med Rom, ungefär, men har ett betydligt svalare klimat; faktiskt riktigt norrlandsväder med gott om snö på vintrarna. Lite längre norrut på Hokkaido kan det bli både 20 och 30 minusgrader.

En stor del av behållningen av ett Sapporo-besök är maten. Man kan nämligen ståta med ett mycket stort utbud av fisk och skaldjur. Annan mat är också god, men det är havsmaten som är det stora dragplåstret. Det finns faktiskt sushikrogar i Tokyo som inte köper sin fisk i Tsukiji (världens största fiskmarknad) utan skeppar den direkt från Hokkaido istället varje dag.

Sapporo är inte enbart fisk och skaldjur - här en mustig currysoppa med kyckling.

En god vän var uppe i Sapporo på jobb härom dagen, och hon har varit vänlig nog att låta oss använda några av hennes minst sagt läckra fotografier. Alla foton av Yuki Nishikawa.

Stora och råa räkor - akaebi.  Sojan från Yamasa är bra - finns på Japan Food & Kitchen i Stockholm.