JAPANBLOGGEN

View Original

Smart lösning för mjukare rörlig bild

Enkel men bra lösning för att filma stabil video

Thanko, ett japanskt företag som närmast kan liknas vid ett modernt Hobbex eller Hobbyförlaget, om ni minns de postorderkatalogerna. Det handlar om prylar en masse, många med lite tvivelaktig nytta men andra med mycket smarta lösningar.

Här en grej som föll mig på läppen. Vi vet ju alla hur svårt det är att hålla en kamera stilla när man filmar video. I dag, när nästan alla kameror, inklusive de i våra telefoner, kan fota rörlig bild, så har behovet av sätt att få en stadig videobild aldrig varit större. Det finns ju numera ofta elektroniska bildstabilisatorer inbyggda, men de har ju en övre gräns för vad de kan åstadkomma.

Till undsättning kommer denna enkla, billiga men ganska välgjorda lösning. Ett kamerastativ på hjul. Fast inte stort, tungt och dyrt, som de som används i professionella sammanhang, utan litet, lätt och enkelt. Visserligen är begränsningen den att man måste ha ett plant underlag i lämplig höjd i förhållande till objektet, men det är ändå en väldigt bra kompromiss, vill jag tycka.

Priset är överkomliga sjuttio dollar hos Thanko.