JAPANBLOGGEN

View Original

Virtuell receptionist i en iPad senaste sättet att spara kostnader för japanska firmor

iPad-programmet "Vacker dam i receptionen". Damen dricker vatten eller kollar i kalendern innan du som gäst trycker på skärmen.

Är man en något större firma i Japan, så är det kutym att ha en eller ett par söta damer i receptionen som tar emot dig som besöker och lotsar dig in till rätt kontaktperson. De senaste decennierna har dock många företag, åtminstone de något mindre, försökt spara pengar genom att helt eller delvis eliminera dessa damer. Istället har den besökande blivit bemött av en interntelefon och en lista på personer man kan ringa till. Inte så vänligt och hövligt som många japaner fortfarande förväntar sig.

Nu har ett företag tagit fram ett förslag till kompromiss: en virtuell receptionist som huserar i en iPad som man ställer fram i receptionen. Programmet heter Bijin Uketsuke vilket betyder "Vacker dam i receptionen". Den unga damen i rutan bugar, hälsar välkommen och presenterar sedan en meny med först avdelningar och sedan ansvariga tjänstemän/kvinnor som den besökande kan välja mellan. Sedan ringer programmet upp personen ifråga så att denne kan komma ut och möta gästen. Till sist bugar tjejen artigt och tackar för sig.

Visst är det sexistiskt att det bara ska vara unga och söta damer i Japans receptioner, men det är nog en tradition som det tar ett tag till att nöta bort, vare sig damerna finns i verkligheten eller bara i en pekdator.

Här kan ni beskåda en demovideo: