JAPANBLOGGEN

View Original

Lunch på Sukiyabashi Jiro

Riktigt grym ootoro, den feta delen av tonfisken..

Foto: Rieko Mise

Vi beställde plats på Sukiyabashi Jiro i början av maj för att kunna få plats vid disken i förrgår, den 25:e juni. Det är lite bökigt att få tillfälle att äta i detta “sushi-tempel”, då krogen dels är ganska liten, dels har en stor mängd gamla entusiaster som givetvis har förtur och dels en strid ström av vallfärdande sushi-fantaster från snart sagt hela planeten (om man googlar på Sukiyabashi Jiro så hittar man många foton på Jiro tillsammans med diverse Hollywood-stjärnor och annat känt folk som ätit där). Ett annat problem är att man inte svarar i telefon. Man måste alltså åka dit för att kunna boka. Sedan är det 10,000 yen - ca 650 SEK - att betala i förskott per person om man är utlänning. Det handlar inte om rasism utan om att utlandsbesökare kan råka ut för flygförseningar och annat som gör att man inte kan komma som man har tänkt sig. 

Hela kalaset - 20 bitar sushi - kostar drygt 2,300 SEK, dvs dryga hundringen per sushibit, och frågan är då givetvis om det är värt pengarna.

Svaret är ja, med viss reservation.

Det är givetvis väldigt gott, konstigt vore det annars. Och det är mycket vackert. Mera perfekt knådade sushibullar är svåra att finna. Det är fantastiskt att få sitta vid ringside när proffs som Jiro och hans son gör sitt arbete, en perfekt sushibit efter den andra. Det råder en stämning av stillsam vördnad i lokalen, både från kundens sida gentemot mästarna bakom disken och från kockarna gentemot sitt hantverk. Jag har alltid tyckt om att se proffs jobba; folk som är så duktiga på det de gör att det ser ut som om det vore löjligt enkelt, fastän det inte är det. Under lunchen sitter jag och njuter nästan mera av att se hantverket än av smaken på de läckra fiskbitarna.

Foto: Rieko Mise

Vad skulle då vara reservationen? Jo, dels det faktum att menyn är bestämd från början. Inga fria val (man kan beställa in flera bitar av någon favorit när grundmenyn är avklarad). Sedan är det i princip tidsbestämt till en halvtimme vid disken. 20 bitar sushi på 30 minuter är ganska raskt marscherat. På en “normal” sushi-krog får man bestämma vad man själv vill äta och sedan får man sitta och ta sin gilla tid.

Med det sagt så vill jag givetvis rekommendera ett besök. Det är en stor upplevelse både för ögat och smaklökarna. Men meny- och tidsbegränsningen i kombination med det höga priset gör att det nog inte blir ett stamhak.

Sukiyabashi Jiro finns dels i Ginza, där Jiro själv återfinns tillsammans med en av sönerna, och dels i jättekomplexet Roppongi Hills där en annan son basar. Det är något lättare att få en stol i Roppongi, då många givetvis vill smaka mästarens egenknådade sushi i Ginza.

Inte billigt, men gott och mycket! Menyn varierar från dag till dag beroende på om fisken eller skaldjuren har den kvalitet som Jiro kräver.