JAPANBLOGGEN

View Original

Grönt te skjuter upp demens

Det är ingen ände på nyttigheterna i det gröna teet. Nu har forskare i Japan klargjort hur nyttigt det är även för vår mentala hälsa.

Foto: 123rf.com

Vi har tidigare skrivit om hur det japanska gröna teet är en av världens absolut mest hälsobefrämjande drycker. En av förklaringarna till varför japaner lever så länge som de gör trots sina ofta i övrigt dåliga vanor (tobak, alkohol, stress och brist på sömn och motion).

Nu har en grupp forskare vid Kanazawa University släppt en rapport efter en femårig studie som visar att grönt te också kan hjälpa till att förhindra eller försena demens. En testgrupp på knappt tusen personer över 60 år delades in i personer som drack grönt te, svart te och/eller kaffe. Dessa män och kvinnor intervjuades och testades med fem års mellanrum för att notera eventuella tendenser till demens. Vad man kom fram till var att gruppen som drack grönt te varje dag eller flera gånger i veckan hade betydligt färre fall av demens än de som aldrig drack grönt te. Av de som drack grönt te varje dag, uppvisade 11,5% demenssymptom, medan 14,9% av de som drack grönt te en till sex gånger i veckan hade liknande symptom. Bland de som aldrig drack grönt te hade hela 31,2% utvecklat någon form av demens. 

Med tanke på alla superpigga tanter och farbröder jag känner i det här landet, däribland min ständigt grönt-te-drickande svärmor som nu närmar sig 85 och som först härom månaden slutade sitt heltidsjobb (som krävde både fysisk och mental spänst), så är jag böjd att tro på den här undersökningens slutsatser.

Grönt te innehåller supereffektiva antioxidanter som hjälper till att hålla hela kroppens celler vid god vigör. Bara att tacka och ta emot. 

Dagens glosa är givetvis o-cha. Te på japanska.