JAPANBLOGGEN

View Original

Japan måste hålla befolkningstalet på minst 100 miljoner - annars!

De äldre i Japan blir allt äldre och fler och de yngre blir allt färre.. en ekvation som redan slutat gå ihop. Nu måste det snart till drastiska åtgärder.

Foto: 123rf.com

En regeringsrapport som kom igår kan sammanfattas med en mening: Japan måste hålla sitt befolkningstal på minst 100 miljoner för att kunna klara en fortsatt tryggad försörjning och omsorg för en allt äldre befolkning.

Om ingenting görs kommer den nuvarande befolkningssiffran på ca 127 miljoner att dyka ned till ca 87 miljoner år 2060. Födelsetalen går stadigt nedåt samtidigt som immigrationen är minimal och de äldre blir allt äldre tack vare sunt leverne och en avancerad sjukvårdsapparat. Det säger sig självt att det vore negativt för den japanska ekonomin om en alltmer krympande kader arbetande japaner ska försörja allt fler gamla.

Panelen som ansvarat för rapporten menar att om man bara kunde få upp nativiteten till 2,07 barn per kvinna i barnalstrande ålder år 2030 från dagens 1,41 och man lyckas stanna på den nivån, så kan antalet japaner hållas vid 100 miljoner år 2060.

Panelens rekommendationer är - är man frestad att tycka - en serie inslagna öppna dörrar, då enkel matematik ju knappast ger några andra lösningar än att a) staten ser till att det blir betydligt lättare att både föda och uppfostra barn och arbeta samtidigt, b) uppmuntra de äldre att jobba längre för att minska den totala bördan för deras ålderdom och c) öka invandringen av arbetskraft. Det lättaste torde vara att försöka få de äldre att jobba längre, då en alltför stor del av den politiska eliten i Japan av politiskt konservativa skäl helt enkelt aldrig sett fler kvinnor i arbetslivet eller fler utlänningar i Japan som några realistiska alternativ. Det har hela tiden bara handlat om att produktionen ska effetktiviseras och att alla karlarna ute på företagen ska jobba mera.  

Men nu har nog till och med Japan hamnat i den rävsax som gör att dessa gamla politiska betonghäckar äntligen måste börja flytta på sig. Japan kommer att bli ett betydligt trevligare och dessutom bättre presterande land med fler kvinnor ute på företagen, helst också i chefsställning. Gubbarna gillar inte utvecklingen, men som tur är lever de inte alla till 100..