JAPANBLOGGEN

View Original

Japanska momshöjningens baksida - konkande företag?

Trots höjd moms den 1:a april, är det många varor som inte prishöjts. Här några exempel från japanska McDonalds.

Nu har vi haft höjd moms i en knapp vecka, ungefär, och det kanske mest iögonfallande resultatet, förutom ett kraftigt fall i försäljningen jämfört med innan den 1:a april, är att många priser inte gått upp. Det visar sig att det faktiskt bara är 60% av de mindre företagen som ämnar ta ut hela momshöjningen via höjt pris. En svensk undrar säkert hur den japanske företagaren tänker. 

Ja, det är ju helt enkelt så att det är lag på att firman ska betala in sin moms, men samtidigt finns det ingen lag på att priserna nu ska vara nettopris plus 8% moms istället för samma nettopris plus 5% moms. Många sänker alltså sitt nettopris, och då givetvis oftast sin vinstmarginal, så att den höjda momsen inte märks ur konsumentens synvinkel. Det räcker med att en viss del av de konkurrerande företagen gör på det här viset för att många andra ska hänga på av rädsla för att tappa kunder. Så hård är konkurrensen i de flesta delarna av konsumentproduktmarknaden i Japan.

Vissa företag har en tvådelad strategi, där de höjer priserna på vissa varor, men behåller det gamla priset på varor som mera används som lockvaror. Som här ovan, där McDonalds behåller 100 yen som pris på sina stora stapelvaror som liten kopp kaffe eller den vanliga standardburgaren, samtidigt som man höjer priset på det övriga sortimentet. 

Återigen andra företag, som kanske inte höjde priserna när man gick från 3% till 5%, passar nu på att höja priset utöver den sista momshöjningen för att i viss mån ta igen den förlusten.

Detta med att företag ser sig tvingade att själva svälja momshöjningen är ett reellt problem, då det i analytikerleden varnas för en ökad risk för konkurser bland de mindre företagen, som kläms mellan lägre vinster och begäran om höjda löner från regeringen för att hjälpa till med inflationen. Om inte höjda priser följs av höjda löner, lär hela inflationsidén falla platt på att folk konsumerar ännu mindre.

Det är alltså verkligen fortfarande en öppen fråga om momshöjningen i slutändan kommer att ge den japanska staten bättre finanser.

Här har vi Jesper Koll, en Japan-veteran i finanssektorn på JPMorgan Chase i Tokyo, som pratar om sin syn på den japanska ekonomin idag. Han är till skillnad från många bedömare mycket positiv.