JAPANBLOGGEN

View Original

Golden Week - semester eller bara icke-arbete?

En hel veckas ledighet! Klart att det känns som en gyllene tid!

Gamle kejsarens födelsedag, som ju firades igår, blev också startskottet för den tid på året som i Japan kallas Golden Week. Det är en av de tre semesterveckor som de flesta fast anställda japaner åtnjuter varje år (de andra är veckan kring nyår och den sk Obon-veckan i mitten av augusti). Som vanligt var det full rulle på shinkansen-stationer och flygplatser igår då det är åtskilliga miljoner japaner som åker ut på lite semester, antingen inrikes eller utrikes. Långdistanståg och flyg är fullbokade sedan länge, trots att priserna är betydligt högre än vanligt. 

Eftersom japaner normalt inte kan ta längre ledighet än en vecka i stöten, och dessa veckor infaller på samma ställen i kalendern för så gott som alla, så innebär det ju en enorm topp i försäljningskurvan för alla rese- och rekreationsföretag just då. Eftersom alla måste åka och göra saker samtidigt som alla andra, så är efterfrågan extremt hög och priserna kan därför höjas ganska rejält utan att folk kan göra något åt det hela.

Som ni förstår så är detta en av de detaljer jag finner mindre tilltalande med Japan. Dels bristen på flexibilitet i hur man tänker på arbete och fritid (närvaro och gemensam uppslutning kring status quo är viktigare än effektivitet och resultat i många fall), och dels uppgivenheten inför de regler som gäller "alla".  Uttryck som shikata ga nai (inget att göra åt saken), ganbaru shika nai (bara att kämpa på) och issho kenmei (ge sitt allt) är alltför vanliga i det dagliga språket.

Eftersom det faktiskt är stressigt att resa i eller till/från Japan när hela jäkla ögruppen är ute på resande fot samtidigt, så skulle jag inte vilja kalla det hela "semester" i svensk mening. Det är mera som "kämpa på som vanligt, fast utanför arbetsplatsen".

Man kan fråga sig var benämningen "Golden Week" kommer ifrån. Om jag förstår saken rätt, så var det så att biografkedjor upptäckte att man fick en kraftig topp i besöksfrekvensen under första veckan i maj sedan dessa nya helgdagar infördes några år efter andra världskrigets slut. Man tog då och lånade begreppet "Golden Time" från radiovärlden (de tider på dygnet man hade extra många lyssnare) och myntade begreppet Golden Week.