JAPANBLOGGEN

View Original

Nomihodai - alkoholfenomenet som aldrig når Sverige

Här har vi ett urval alkoholhaltiga drycker ur "bottenlösa" flaskor på kinakrogen Suki Kamo i Tokyo.

Det finns åtminstone 800,000 krogar och barer i Japan, varav uppskattningsvis 220,000 finns i stor-Tokyo. "Vi har ingenstans att gå" är en fras som inte yttras alltför ofta i den här stan, och det handlar då både om det gigantiska utbudet och om att det går att hitta trevliga och goda ställen i alla budgetlägen. Från en liten rätt och ett glas vin för 30 kr till en extra fin middag för 30,000.

Bara runt där vi bor finns det åtminstone tiotalet pubar och krogar som erbjuder "allt du kan dricka" för 70-100 SEK.

Det stora utbudet och den stenhårda konkurrensen har, tillsammans med de sista två decenniernas deflation, skapat ett krogklimat där det stora flertalet krogar slåss med både smak/kvalitet och pris. I de billigare segmenten är det dessutom vanligt att man erbjuder tabe-hodai och nomi-hodai till facila priser. Taberu betyder äta, nomu betyder dricka och hodai (håådai) betyder "så mycket man vill", så det handlar alltså om att kunna äta och dricka obegränsat under en viss tid för en fast summa pengar. 

Det är framför allt det myckna drickandet för en liten peng som lockar in folk, och det har nu kommit till ett läge där två timmars obegränsat drickande kan erhållas för ca 70 SEK. Då är det förvisso orderstopp efter 90 minuter, men ändå!

Ölen är relativt sett dyr, då ölskatten är den högsta av alkoholskatterna i Japan, så vill man ha riktig öl får man ofta slanta upp lite extra. På drinkmenyn här nedan har vi en A- och en B-plan, där A-listan handlar om alkoläsk samt fyra sorters starksprit (20-25%) som då kostar 1000 yen för de två timmarna. B-listan adderar öl, vin och cocktails till det hela för 500 yen till. Man kan med andra ord halsa allsköns dricka i två timmar (och må därefter dagen därpå) för mindre pengar än vad en drink med sex centiliter sprit kostar i Sverige på krogen. 

Dricker man alkoläsk eller billigare japansk sprit kostar två timmars drickande bara ca 70 SEK. Vill man ha dyrare drycker som öl och vin kostar det 35 kr till - hemska tider!

För den som gillar sake har vi en intressant variant på nomihodai-temat i stadsdelen Shinjuku. Sakekurabe ("jämföra sake") är en bar som specialiserat sig på det japanska risvinet (som egentligen inte är ett vin, då det är en bryggd dryck) men som också serverar öl. Det intressanta här är dels att man får dricka obegränsad mängd - utan tidsbegränsning - för 4,000 yen, och dels att stället inte har något kök. Ingen mat på menyn överhuvudtaget, något mycket unikt i Japan. Istället är det fritt fram för gästen att ta med sig något att äta!

Ja, som ni förstår så antyder jag i rubriken att det vore både kulturellt, ekonomiskt, socialt och politiskt svårt att introducera ett fenomen av det här slaget i Sverige.. Och tur är väl det, kanske.. De flesta japaner, som är vana sedan barnsben vid en mycket liberal alkoholpoltik och en kultur där alkohol är en intim del av många ritualer, tar det trots allt relativt lugnt med konsumtionen även när det är "drick så mycket du vill" som gäller (med betoning på relativt i vissa fall, förvisso). När utlänningar (borträknat muslimer) kommer in är det dock tveksamt om krogen går på plus på den notan!