JAPANBLOGGEN

View Original

Gratis WiFi i Tokyo och östra Japan för turister

Gratis wifi i två veckor för turister! Som synes bra täckning inne i centrala Tokyo - här i Ginza med omnejd.

Det här med internetuppkoppling utomlands är ju ofta en huvudvärk. Att hotellet har internet är ju för det mesta legio idag, men är man ute på stan är det ofta förbundet med krångel och/eller höga kostnader med astronomiska roaming-avgifter.

Nu när Japan verkar storsatsa på den allt större strömmen turister (man nästan hör ett yrvaket "Oj, kan man tjäna pengar på utländska turister? Att vi inte tänkt på det förut?!"), så börjar det dyka upp diverse initiativ och tjänster för att underlätta för turisten att både ta sig runt och hålla sig kontaktbar i landet.

NTT, dvs Nippon Telegraph & Telephone, mest känt för sitt mobila varumärke Docomo, erbjuder nu alla utländska hitresande gratis WiFi ute på stan i stora delar av östra Japan. Det är bara att knalla till deras monter på flygplatsen, visa upp passet och kvittera ut ett kort med inloggningsinformation. Sedan har man flera tusen "spots" där man kan få internetuppkoppling i sin telefon så att man kan snacka och maila med de nära och kära eller firman därhemma utan att betala skjortan till operatören. Och det gäller i två veckor efter ankomst, vilket ju kanske räcker för de alla flesta som är här på semester eller affärsresa.

Det handlar alltså om den östra halvan av Japan. När ni åker ned till Kyoto eller andra ställen väster om stor-Tokyo, så funkar det alltså inte i dagsläget, men målet är att göra det hela i princip landsomfattande. I centrala Tokyo, som de flesta ju befinner sig i när de är i stan, är uppkopplingen mycket bra med många tätt placerade antenner (Ginza-området i bilden ovan).

Här har ni mera information på engelska.