JAPANBLOGGEN

View Original

Japan häver förbud mot vapenexport

Personal i den japanska försvarsmakten på övning, utrustade med gevär Made in Japan - nu snart på export. Foto: US Army

Den japanska regeringen har klubbat igenom ett beslut att häva sitt självpåtagna totalförbud mot vapenexport som gällt sedan 1967.

Det går att skriva in mycket i den nyheten, men jag tror personligen att det till största delen handlar om två saker: dels regeringen Abes generella behov av att visa att man är lite macho och kan få saker och ting att hända (och inte alls bryr sig om vad Kina eller Sydkorea tycker och tänker), och dels att det är en del i arbetet med att kickstarta den japanska ekonomin. Även om de är i princip okända (utom för vapennördar) då de ju inte exporterats, så tillverkas det en hel del vapen i Japan för den egna försvarsmakten, och flera japanska företag är dessutom underleverantörer av komponenter till vapensystem ute i världen, så kompetensen finns och det finns också givetvis marknader för dessa vapen. Vapen handlar idag både om precisionsmekanik och om avancerad elektronik, två områden som ju Japan varit framstående på ganska länge, så man kan onekligen se att landet kan bli en framgångsrik aktör även på den marknaden.

Som gammal vapenvägrare så har jag givetvis mina åsikter om generell vapenspridning. Man menar att den kommande exporten inte kommer att riktas mot "konfliktdrabbade nationer eller länder som kan tänkas underminera internationell fred och säkerhet", men vi vet ju hur det kan gå med sådant.