JAPANBLOGGEN

View Original

Söt, sötare, sötast! Paketerade prinsessor i den japanska popvärlden

Vi har ibland skrivit om de unga och söta japanska poptjejerna som nästan totalt dominerar popmusikscenen i Japan. Tyvärr får man väl lov att säga att de musikaliska prestationerna oftast är ganska minimala. I praktiken handlar det framför allt om en enda sak, och det är huruvida flickan eller flickorna är gulliga - kawaii. Resten fixar man med lite utbildning, lagom lättuggad tuggummipop, syntetisk manipulering av röster, kläder, koreografi och art direction. Mera paketerad produkt är svår att hitta.

Förresten, det där med kawaii från början… det finns ju duktiga kosmetiska kirurger i landet!

På senaste tiden har en ung dam med artistnamnet Kyary Pamyu Pamyu (uttalas karii pamju pamju) blivit extremt poppis både i Japan och annorstädes i Asien. Här kan vi snacka om en art direction som slår rekord; det är uppenbart bara en sekund in i ovanstående video. Sanslöst hårt lanserad tjej som syns mest hela tiden på tidningsomslag och på TV, både i program och i reklamfilm.

För att ni ska få ett hum om tjejpopfenomenets storlek i Japan, så hittar ni en förteckning över idag förekommande tjejpopband i Japan på Wikipedia.

Här är Perfume, en annan populär grupp som för ovanlighetens skull innehåller riskabelt åldersstigna damer; alla tre är fyllda 25! Lite roligare musik och ganska avancerad produktion.