JAPANBLOGGEN

View Original

Mindre val på japanska menyer

Klicka på bilden för att förstora den så att du kan läsa texten på båten.. principiellt korrekt, men Japan har nu fått sin första ordentliga bakläxa för sitt "experimentella" valfiske.

Foto: Wikimedia Commons

Australien tog härför leden Japan till internationella domstolen i Haag med anklagelsen att landet inte följer internationell lag vad gäller valfiske. Moratoriet mot kommersiellt valfiske började verka 1986, men Japan har i princip fortsatt med sitt valfiske genom att använda sig av ett kryphål i avtalet, som säger att valfiske i experimentellt syfte fortfarande är OK. Japan har sagt att man forskat i huruvida valarna som art överlever valfisket - genom att sedan 1988 fiska upp omkring 10,000 valar! Logiskt på sitt sätt, kan man säga med ett snett leende. Valköttet har givetvis dykt upp på fiskmarknader och på tallrikar hemma i Japan.

Domstolen beslöt igår att beordra Japan att upphöra med sitt valfiske nära Antarktis. Landets valfiske längre norrut i Stilla Havet påverkas dock inte av beslutet. Japan svarade att man tänker följa beslutet.

Beslutet ses givetvis som en stor seger för konservationister som länge demonstrerat mot Japans "skenhelighet" då man i praktiken fortsatt med sitt valfiske trots att man skrev på avtalet om ett moratorium. De sista åren har Sea Shepherds, en relativt militant grupp aktivister, gjort sitt bästa för att sabotera japanska fångstfartygs verksamhet, och det har tydligen haft verkan, då fångsterna har minskat.

En annan faktor som verkar för valarnas överlevnad, är att valköttet faktiskt minskat i popularitet under årens lopp i Japan. Förr i världen var valkött det absolut billigaste och mest förekommande köttet i Japan (min fru vill inte titta åt det, då hon säger att hon fick nog av det i skolan, där det förekom minst en gång i veckan, om inte oftare), men det har blivit allt dyrare samtidigt som konsumenten också blivit mera medveten. Idag är det ganska svårt att hitta valkött i vanliga snabbköpsdiskar och det är få restauranger som har det på menyn. Enligt japansk press så ligger det åtminstone 500 ton osålt valkött i fryslager i Japan för närvarande. Med andra ord så är det som det alltid har varit: blir något ekonomiskt olönsamt, minskar eller upphör verksamheten.