JAPANBLOGGEN

View Original

Regeringen Abes webbsajt på engelska

Regeringen Abe har lyckats lägga upp en ganska prydlig websajt. Mycket intressant att läsa, faktiskt.

Säga vad man vill om regeringen Abe, men man får faktiskt imponeras över att den faktiskt fått de japanska myndigheterna, både de statliga, regionala och lokala, att bli något mer utåtriktade. Det kanske är lättast att se i det faktum att man verkligen spottat upp sig på detta med att synas på nätet, och dessutom på begriplig engelska. Därtill har man lyckats uppdaga webdesigners som faktiskt kan göra lättlästa och övergripliga sajter. Det var verkligen på tiden.

Och givetvis måste Abes regering föregå med gott exempel. Här är deras offentliga sajt på engelska. Här finns mycket intressant att läsa för dig som är intresserad av vad dagens japanska regering har för sig. Detta är givetvis regeringens officiella åsikter. Om dessa finns det mycket att diskutera, och det görs det också, både i och utanför Japan, som ni säkert märkt.

Intressant att notera är att man öppnar med "Dear Tomodachi", dvs Dear Friend, följt av "Thank you for your continuing goodwill toward Japan as valued tomodachi." Samtidigt är en av huvudmenyerna "Japan's Territory" där man bekriver Japans offentliga syn på de gränstvister som nu förgiftar de diplomatiska relationerna mellan landet och Sydkorea respektive Kina. Det känns faktiskt som om man i titeln säger att "vi tackar alla våra riktiga vänner, men vi vet ju också vilka som inte är våra vänner". Det upplevs tydligast i den japanskspråkiga versionen, vill jag tycka.

Det står utom allt tvivel att regeringen Abe ser väldigt allvarligt på dessa tvister. Man kan förutspå att det ganska hårda ordkriget mellan de tre länderna kommer att fortsätta ett tag till.

Om du inte intresserar dig för japansk eller asiatisk politik kan du lugnt gå till "Charms of Japan", där du kan titta på trevligt material om japansk mat och andra attraktioner. Du kan få se premiärminister Abe förklara vad som är klassisk japansk mat, t ex.