JAPANBLOGGEN

View Original

Alla tåg i Tokyo på samma karta - nästan

En något gammal och därför inte helt komplett karta över spårbunden trafik i Tokyo med förorter. Sparar du kartan till din hårddisk får du en jpg-fil på ca 1500 x 1000 bildpunkter..

Jag har bestämt mig för att i mån av tid, säg i snitt 5-10 minuter om dagen, jobba med att sätta ihop en aktuell och komplett karta över all spårbunden lokaltrafik i Tokyo-området. Den kommer att bli tillgänglig här på bloggen som en resurs för alla som är på väg till denna extrema koloss till stadsbygge. När det blir klart vet ingen. Det är förvisso inget Sisyfos-arbete, då det har både en början och ett slut, men det kan bli lite krångligt på vägen, då det mig veterligen inte finns någon riktigt färsk och komplett karta att ha som förlaga. Den mest kompletta jag hittat på nätet är den ni har här ovan. Ganska mycket bara där, men det finns flera tåglinjer och nya linjesträckningar som inte finns med. Det krångliga blir ju då att justera och komprimera för att få in linjerna och stationsnamnen och dessutom ha det hela i ett fysiskt format som är praktiskt hanterbart när det är utskrivet. Hur många är det som har A3- eller A2-skrivare att tillgå, t ex.?

Idealet vore att kunna få in linje- och stationsnamn på japanska också, men det blir nog för puttenuttigt då... Det får bli på en separat lista. Kanske om man gör en version för dig att ha i telefonen, läsplattan eller datorn, så att du kan zooma ut och in?

Klicka för att ladda ned den här PDF-filen. Klarare och mer aktuella linjesträckningar, men inkompletta stationer.

Kartan här ovan är en ganska taskigt scannad version av en papperskarta. Låg upplösning, men den kan vara till hjälp när du åker över (innan Japanbloggens egen karta är klar!). Det finns en annan karta, färskare och med alla idag förekommande linjer utsatta, men då i gengäld med bara en mindre del av alla stationsnamn utsatta.. Klicka på bilden här bredvid, så kan du ladda ned den PDF-filen till din webbläsare.

Varför göra detta? Jo, för att även om alla stationer finns utsatta på Googles eller Apples kartor, så finns inte linjebyten klart utsatta. Det finns spridda appar, men inga som är riktigt bra och dessutom är de flesta på japanska. Har heller inte i appvärlden sett något som visar upp hela linjenätet för både t-bana och alla överjordståg samtidigt. Är det någon som hittar något sådant, så hör gärna av er så att vi kan tipsa alla. Gärna innan jag lägger ned alltför många timmar på det hela - dyker det upp något som är fullgott, tänker jag inte återuppfinna hjulet!