JAPANBLOGGEN

View Original

Hur ser stereotypiska japaner ut?

Artiga, blyga, hänsynsfulla, formella, hårt arbetande... många är de adjektiv som kopplas till den stereotypiske japanen..

Foto: 123rf.com

Skottar är snåla, norrmän är (eller åtminstone låter) gladlynta, svenskar är måna om att passa in i systemet, finländare är tysta, fransmän har ett intensivt kärleksliv och ryssar dricker mycket vodka. 

Alla länder har stereotyper som klänger sig fast år ut och år in. Vissa är inte alls gällande idag, och andra har kanske aldrig gällt, generellt sett, men de hänger kvar ändå.

När icke-japaner blev tillfrågade i en online-enkät härför leden om vilka ord de skulle använda för att beskriva “japaner”, så kom den här topplistan fram. Kommentarerna är Japanbloggens egna, ska vi säga.

1. Artiga

Den japanska kulturen är fylld av regler om hur man ska uppträda mot varandra. Det är en kvarleva från den feodala tiden med dess oerhört stränga klassgränser. Men efter en längre tid i Japan märker man att detta är ett mynt med två sidor. Givetvis är man artig när man måste, enligt kutymen, dvs framför allt när man ska umgås med personer som står över en själv i den sociala hierarkin. Om det är det motsatta förhållandet kan det ofta bli tvärtom, dvs att man är långt ifrån artig och snäll. Det här med “damerna först” existerar t ex i princip inte. När man får den obligatoriska våta handduken på krogen, till exempel, så är det i åtminstone nio fall av tio så att mannen får den före kvinnan.

Men, generellt stämmer det. Japaner i gemen uppför sig artigare och mera hänsynsfullt än typiska svenskar.

2. Punktliga

Stämmer mycket bra. Japaner anstränger sig för att vara i tid. Både som individer och som grupp. Det är väl därför som man har världens mest punktliga tåg och flyg (med undantag för när naturkatastrofer slår till eller när någon vill taga sig av daga).

3. Snälla

Det här hör ju till samma avdelning som punkt 1 här ovan. Jag vill nog mena att de flesta japaner jag träffar är “snälla” i betydelsen hänsynsfulla och omtänksamma. Det kan vara en ytlig polish i vissa fall, men generellt sett så uppfostras japaner till att vara aktsamma om varandra. Men även här kan det alltså vara en kulturellt betingad reflex som avtar om den sociala normen inte innefattar dig på rätt nivå i samhället.

4. Hårt arbetande

Här har vi en sanning med viss modifikation. Ja, man arbetar mycket och länge, men ofta är detta bara för att kulturen kräver det. Och i många fall kan det röra sig om “konstgjort arbete”, där man alldeles i onödan krånglar till saker och ting så att de ska ta längre tid än om det gjordes rationellt. Man arbetar mycket och länge men ofta inte effektivt med svenska mått mätt. Måste lägga till att detta då handlar om kontoret. På fabriksgolvet är det ofta istället extremt pragmatiskt ordnat för högsta möjliga effektivitet.

5. Respektfulla

Återigen har vi här en kulturellt färgad fråga, där de som är äldre, klokare, mer berömda eller bara mera “erai”, dvs högre placerade på rangskalan i samhället, med automatik förtjänar din respekt. Detta är en principregel som fortfarande i stort sett respekteras överallt, men det kan också vara spelat och övergå i allt annat än respekt när objektet för respektyttringarna är utom syn- och hörhåll.

6. Blyga

Stämmer relativt bra. Det sociala rollspelet är krångligt, och innan man har etablerat folks respektive pinnhåll på samhällsstegen är det därför lättast att ta det lite försiktigt vilket oftast ger ett intryck av att man är blyg. Att det fortfarande är vanligt med könssegregerade skolor och många arbetsplatser med endast ett fåtal kvinnor, gör väl också sitt till. Svårt att veta hur man ska tackla motsatta könet om man nästan aldrig får tillfälle att umgås med det. Dock, häll i en typisk japan några rediga supar och han eller hon kan bli blyghetens totala motsats.

7. Intelligenta

Nja… Hmmm. Här vill jag nog tycka att japanen varken är intelligentare eller dummare än andra.. Man pluggar mer än de flesta och man har ofta mera data i huvudet, men det är ju inte samma sak som intelligens. Då utbildningssystemet tyvärr fortfarande är centrerat kring datainhämtning och inte kritiskt tänkande och resonerande, så kan det tvärtom vara så att man ibland uppfattar japaner som varande mindre intelligenta. När normalt “intelligenta” japaner kommer och tror att en människas blodgrupp bestämmer hennes personlighet, t ex.

8. Grupptänkande

Jo, det stämmer rätt bra på många japaner. Man vill inte göra bort sig, så det säkraste är ju att göra som majoriteten av de andra närvarande gör. Detta har varit en fast del av kulturen så länge att det är många som helt enkelt blir nervösa när de måste ta helt egna beslut. Samtidigt finns det idag också gott om japaner som avskyr gruppsamhället och insisterar på att göra allt efter eget huvud.

9. Formella

Stämmer också i många fall. Detta hör ju samman med flera av punkterna här ovan. Man vill inte riskera att tappa ansiktet, och då är det ju säkrare att vara lite överdrivet formell än att riskera att förolämpa någon genom att bli för personlig för snabbt.

10. Renliga

Ja och nej. I de flesta fall ja, åtminstone när det handlar om den bild man projicerar utåt. Japaner i gemen är måna om att ha hela och rena kläder, och de allra flesta badar eller duschar varje dag. Det är mycket sällan man upplever svettdoft ute på stan, inte ens på de fullsmockade pendeltågen. Däremot kan det personliga utrymmet i hemmet vara av en helt annan karaktär. Jag har varit inne i riktiga svinstior, både med herr- och damnamn på postlådan.

Vad som förvånar lite, är att ord som “väluppfostrade”, “nördiga” eller “detaljorienterade” inte finns med på listan. Men det är ju en tio-i-topp-lista och dessa ord kanske kom precis på andra sidan 10:an. 

Sammanfattningsvis kan man väl säga att det alltid finns några typiska, gemensamma drag som kan sägas gälla under vissa specifika förutsättningar för ett visst lands innevånare, men att vi, under den kulturellt färgade ytan, i de flesta fall är ungefär som alla andra människor med våra individuella kvalitéer och brister.