JAPANBLOGGEN

View Original

Mera om snökaoset i Tokyo med omnejd

Det ser inte mycket ut för en svensk, men i Tokyo är det här MYCKET SNÖ!

Nu är det söndagen efter den med Tokyo-mått mätt mycket snörika lördagen. Idag är det solsken och plus åtta grader på termometern, så den myckna snö som föll igår kan bara ge upp och smälta.. Det föll så mycket som 27 cm under gårdagen, så det kommer nog att ta mer än ett dygn av varmare väder för all snö att försvinna, men försvinner gör den. Det känns som en extra fin vårdag i Sverige idag.

Man har reviderat statistiken från igår, och det visar sig nu att det föll mera snö igår än det gjort på 45 år i huvudstaden. Efter att ha lämnat en vit huvudstad efter sig, fortsatte lågtrycket norrut, och i Sendai mätte man upp 35 cm snö, vilket slog ett 78 år gammalt rekord. 

Så här såg det ut igår kväll precis utanför huset.

Man önskar att de japaner som är ovana vid snö på vägen och oftast inte utrustade med vare sig dubbdäck eller snökedjor kunde hålla sig borta från vägarna en av årets få dagar med snöfall.. Men är man fatalist, så är man, och i skrivande stund har elva personer fått sätta livet till i halkolyckor på vägen. Enligt statliga radio- och TV-bolaget NHK har dessutom 1,253 människor hittills skadats i halkrelaterade olyckor. 

Andra negativa följder av snöfallet: 20,000 hushåll var utan elektricitet denna morgon och tusentals människor har strandats på flygplatser då 740 flyg ställdes in igår och nästan 300 har ställts in idag.

Det är snarare regel än undantag att korridorerna i hyreshus är helt öppna för vädrets makter. Här precis vid hissen runt hörnet från vår lägenhet igår.

Det kommer att snöa mer idag, men då bara i norr, så Tokyo är just nu ute ur riskzonen. Nu handlar det bara om att höjda temperaturer ska ta hand om den snö som fortfarande ligger på backen.

Jag trivdes personligen storligen mitt i snöfallet igår kväll. Jag gick ganska länge och bara njöt av kylan och snön.. Kalla mig obotlig norrlänning. Jag föredrar två väderlägen: antingen torrt och lagom varmt eller knastertorr vinterkyla med mycket snö. Här i Tokyo med omnejd har vi relativt mycket av det förra. Det är bara på sommaren som det blir hett och väldigt fuktigt. Under höst, vinter och vår är det för det mesta relativt torrt och inte så kallt med svenska mått mätt. Nästan aldrig snö. Jag skulle säkert trivas på Hokkaido, då man har riktigt svenskt norrlandsväder där, och, ännu viktigare, svenskt sommarväder!

De få gånger det faller snö i Tokyo så är det relativt blöt sådan, så paraplyer är en vanlig syn i sammanhanget.

En annan följd av det myckna snöandet, är att man befarar att antalet väljare som tar sig till valurnorna i dagens val om guvernör i Tokyo kommer att reduceras.. Oavsett snöns inverkan, så ska det bli intressant att se om de sexvägrande kvinnornas aktion får någon effekt!