JAPANBLOGGEN

View Original

Snökaos i Tokyo

Så här ser det ut genom fönstret vid min arbetsplats i skrivande stund... Sällsynt vitt för att vara nära Tokyobukten.

Vintrarna i Tokyo-regionen är normalt ganska torra historier. Ofta blå himmel och torr luft. Sällan kallare än två-tre plusgrader. Men ibland får vi också köldknäppar, och idag har den dessutom lyckats kombinera sig med ett lågtryck, vilket gjort att vi sedan i morse haft ett vitt snötäcke över hela stan. Vädertjänsten meddelar att vi kommer att ha 15 cm liggande snö innan kvällen. 

Detta är mera snö än vi fått på 14 år!

Vad innebär detta då rent praktiskt? Ja, bussar och bilar går inte alls eller mera sällan (och långsamt, med snökedjor). Järnvägen upplever förseningar och flygtrafiken ställs helt eller delvis in pga av att de lokala flygplatserna inte har utrustning och personal för att hålla start- och landningsbanor snöfria. Härom dagen var det meningen att jag skulle åka ned till Fuji på ett två dagar långt uppdrag. Det fick skjutas upp då man där redan då hade fått 15 cm snö, och man menade att man inte ville ta ansvaret för att jag "blev fast i snön".

Som norrlänning så är ju 15 cm snö inget som får något överhuvudtaget att stanna. "Det är ju bara att skyffla och ploga lite"... men så är det alltså inte i många länder där snöfallen normalt är begränsade till vissa ganska specifika områden. 

Men detta är verkligen ett riktigt aprilväder! Vi hade 16 plusgrader härom dan!

Synd bara att dessa sällsynta snöfall aldrig kommer lagom till jul!