JAPANBLOGGEN

View Original

Hur åker man in till Tokyo från Narita?

Keisei Skyliner är snabbast till/från Narita och innerstan. Snabbast men samtidigt inte dyrast.. Ovanlig kombination!

Det råder ingen brist på frågetecken när man först anländer till Japan, oftast via Tokyo New International Airport - Narita (den gamla internationella flygplatsen är Haneda, inne i stan, Tokyos Bromma). Ett sådant frågetecken är hur man bäst och billigast tar sig in till Tokyos stadskärna. 

Vi ska försöka räta ut dessa frågetecken.

TAXI FÖR DEN BEMEDLADE UTAN SKRYMMANDE BAGAGE

Först som sist ska vi avfärda taxialternativet som ett sämre alternativ för de allra flesta. Det är nämligen ungefär sex mil in till stan, och beroende av dag och tid på dygnet kan det vara en hel del köer. Detta kombinerat med att japanska taxibilar är billiga på korta distanser men ganska dyra när det drar ut på avstånd och tid, gör att taxi är ett dyrt alternativ. Räkna med 1,500 - 2,000 SEK in till hotellet mitt i stan. Dock finns det numera även "fixed fare"-taxi som du bör välja om du absolut vill åka taxi. Med dessa bör du spara åtminstone 300-500 kronor jämfört med att köra på mätare. Tänk dock också på att en japansk standardtaxi är en normal sedan med en stor gastank i bakluckan, så tre personer med mycket bagage ryms förmodligen inte i bilen!

Om bussarnas linjesträckning inkluderar ditt hotell, så är det nog bästa valet.

BUSSAR - OFTA OCH DIREKT IN TILL INNERSTAN

Ett annat icke-spårbundet alternativ är bussarna. De vanligaste som väntar direkt utanför ankomsthallen kallas Limousine Bus, men de liknar inte de amerikanska motsvarigheterna vare sig till utseende eller upplägg. Detta är med japanska mått mätt fullstora bussar som kör enligt olika förutbestämda rutter som går via t-bane och/eller järnvägsstationer och ett flertal hotell. Du har en expeditionsdisk för Airport Limousine-bussarna i princip rakt fram när du kommer ut från tullkontrollen, och där kan du då välja buss beroende av vart du vill åka/vilket hotell du ska bo på. Här kan du också köpa bussbiljett till Haneda, om du har ett anknytande flyg därifrån (du kan också åka tåg, mer om det nedan). Bussarna kostar mellan 2,500 och 3,500 yen enkel väg beroende på destination. Den stora fördelen med bussarna är att de har täta avgångar och att de tar dig direkt in till stan och kanske också direkt till ditt hotell. Du kan givetvis ta samma väg tillbaks till flygplatsen, men se då till att boka säte på bussen på det hotell varifrån du tänker åka. Finns det inte sittplats får du inte åka med.

BILLIGARE BUSSALTERNATIV

Keisei, järnvägsbolaget som kör den äldsta snabbtågslinjen till och från Narita, har också några tämligen okända busslinjer som förbinder Narita med Tokyo och grannlänen Kanagawa och Saitama. Direktbussen till Tokyo Station kostar bara 900 yen. Ett prisfynd jämfört med Limousine Bus, så om du inte behöver tänka på smidigast möjliga buss direkt till hotellet, så är detta klart att föredra.

The Access Narita är det andra budgetbussalternativet som går mellan Narita och Tokyo Station och Ginza. 1000 yen per enkelresa. Ska du åka ut till något av hotellen kring Narita, så är detta det allra bästa alternativet, då man har en linje som tar dig från Tokyo till 10 olika hotell ute vid flygplatsen.

TÅG - SNABBAST, LÅNGSAMMAST, BILLIGAST, MEST PRAKTISKT (KANSKE)

Det blir lite mera komplicerat när vi talar om den spårbundna trafiken. Det är nämligen inte ett utan två företag som servar Narita med tågtrafik: JR Line (Japan Railways) och Keisei Line. Det gemensamma för dessa linjers snabbtåg är att de inte går speciellt ofta, mellan en och tre gånger i timmen.

Keisei hade under många år det enda “snabbtåget” ut till Narita, Keisei Skyliner, men man fick konkurrens från JRs Narita Express 1991. Båda linjerna har nu sina ändstationer rakt under flygplatsen med stopp vid de båda terminalerna (flyger du SAS eller något annat Star Alliance-bolag, flyger du till/från terminal 1; Finnair och alla andra flyger till/från terminal 2).

Om man åker till/från området kring Ueno och Nippori finns det inget snabbare sätt ut till Narita än Keisei Skyliner - ca 40 minuter. Japans näst snabbaste tåg efter Shinkansen.

Keiseis Skyliner har nu förnyats och är idag det snabbaste tåget. Det tar ca 40 minuter in till stan, vilket innebär Nippori eller Ueno, båda stationer utmed JRs Yamanote-linje, ringlinjen som går runt centrala Tokyo. Det är inga stopp mellan Naritas terminal 2 och Nippori. Att tänka på är att Nippori inte har någon bekväm koppling till T-banan, vilket däremot slutstationen Ueno har. Ueno har dels två T-banelinjer, Ginza Line och Hibiya Line, och dels koppling till norrgående Shinkansen-tåg och även andra norrgående överjordslinjer. Keiseis Skyliner kostar 2,400 yen enkel. Detta är alltså normalt det både snabbaste och relativt hastigheten billigaste alternativet, men det är inte alltid det mest praktiska alternativet, beroende av vart du ska i slutändan. Tänker du husera i närheten av östra delen av stan, dvs inom billigt taxi- eller tågavstånd till Nippori/Ueno, är det nog det bästa alternativet.

Narita Express har extrapris för utlänningar från Narita och in till stan (men inte åt andra hållet). Bästa sättet att ta sig till delar av västra och norra förorterna.

Om vi fortsätter med de snabbare tågen, så är det sedan JR Narita Express det handlar om. Det här tåget går också först och främst direkt in till centrala stans östra del, närmare bestämt Tokyo Station. Här har du koppling till flera t-banor, alla centrala Tokyos JR-linjer samt Shinkansen. Ca 55 minuter in till Tokyo station för 2,940 yen eller 4,430 i första klass (sk Green Car). 
Den stora fördelen med Narita Express, är dock att tåget fortsätter bortom Tokyo för den som ska åt det hållet. Det är det snabbaste sättet att ta sig bortom centrala Tokyo, till Yokohama eller Ofuna i Kanagawa, Omiya uppe i Saitama eller Takao, en bra bit västerut på Chuo Line (sistnämnda bara på kvällen). Observera att tåget delar på sig vid Tokyo Station för att åka åt olika håll, så se till att du sitter på rätt stolsnummer (står på din biljett) om du ska åka längre än till Tokyo.

UPPDATERING: Om du tänker fortsätta med Shinkansen söderut direkt när du landar på Narita, så är det bättre att åka med Narita Express direkt till Shinagawa och byta där istället för att göra bytet vid Tokyo Station, då du har betydligt mindre långt att gå vid bytet i Shinagawa.

RABATT PÅ NARITA EXPRESS OM DU ÅTERVÄNDER TILL NARITA INOM TVÅ VECKOR

Om du ska flyga hemåt eller någon annanstans från Narita inom två veckor, så bör du köpa en N'EX Tokyo Round Trip Ticket för 4,000 yen. Denna biljett gäller alltså t-o-r till alla stationer som Narita Express stannar på, dvs där en normal tur-och-retur-resa kostar mellan 6,040 och 9,240 yen.

Om du inte har brådis, så kör Keisei Line även vanliga tåg mellan Narita och Tokyo från samma station under flygplatsen. Här krånglar det dock till sig något. Du har nämligen två linjer att välja på här: Keisei Main Line och Access Express Line. Båda går till samma ändstationer som Skyliner, men Access Express Line gafflar även av vid Aoto och viker av söderut. På den vägen kan du åka längre inåt stan och på vägen relativt bekvämt byta till T-bana vid t ex Oshiage (Hanzomon Line) eller Nihombashi (Ginza Line, Tozai Line). Du kan också åka hela vägen till Haneda Airport utan byten via Toei Asakusa Line och Keikyu Line (vars linjebyten du aldrig märker då det är samma järnväg och samma tåg). Gå in på Keiseis webbsidor och kolla ordentligt innan du åker. 

Här varierar givetvis taxan beroende på avstånd, men räkna med 1,000- 1,200 yen in till östra delen av centrala Tokyo. Märk här att det finns mer eller mindre snabba “långsamma” tåg här. Allt från mjölktåget som stannar på alla stationer (och de är många) till en sk “Semi-Express” som bara tar 15-20 minuter längre tid än snabbtåget - men alla har samma pris. Nackdelar med de långsamma tågen är att de bara har bänkar utmed långsidorna och inget speciellt bagageutrymme. Halva priset men långsammare och mindre bekvämt, med andra ord.

Sist ska vi nämna att alla ovanstående färdsätt erbjuder någon form av kombinationsbiljett, där man åker in till stan med buss eller tåg och sedan kan åka vidare på T-banan med ett kort man köper tillsammans med buss/tågbiljetten ute på Narita, allt till ett rabatterat pris. Kolla in respektive webbsajter för mera info om dessa alternativa biljetter.

Airport Limousine Bus

Keisei Bus

The Express Narita (buss)

Övrig busstrafik från Narita till andra orter än centrala Tokyo + info om taxi

Keisei Skyliner

JR Narita Express

 

HELIKOPTER - SNABBAST OCH GIVETVIS DYRAST

Sist ska vi nämna att det absolut snabbaste sättet att ta sig till och från flygplatsen är med den helikopterservice som Mori Building erbjuder. Mori Building är en stor fastighetsägare inne i Tokyo, med större delen av ägandet förlagt till Roppongi och Akasaka, och det är till centrala Akasaka man kan flyga med helikopter från Narita. Ark Hills heter byggnaden som bl a inhyser ANA Intercontinental Hotel; beläget bara några stenkast från Svenska Ambassaden, för övrigt. Upp till fem personer flyger enkel väg för 270,000 yen (knappt 19,000 kr) plus moms. Resan tar ca 20 minuter.

Mera information om resande till och från Narita hittar du här.