JAPANBLOGGEN

View Original

Google Japan gör en politisk gest

Google uppmärksammade i förrgår 125-årsdagen av Raicho HIratsukas födelsedag - en banbrytande japansk feminist.

Det var alltså val till guvernörsposten i Tokyo i söndags, och den konservative Yoichi Masuzoe tog som bekant hem spelet. 

Masuzoe kan närmast beskrivas som en anti-feminist som uttalat sig extremt klumpigt om hur kvinnor inte borde få inneha politiska positioner "då de blir konstiga och irrationella när de har mens". 

Google är stora i Japan (också) och i måndags hade man på sin välbesökta söksida den illustration ni ser här ovan. Den föreställer Raicho HIratsuka, en av Japans första och mest uppmärksammade feminister. Hon publicerade det kvinnliga litterära magasinet Seito (Blåstrumpa) och hon översatte också delar av den svenska feministen Ellen Keys skrifter, som hon inspirerades mycket av. 

Det var Hiratsukas födelsedag i måndags (för 128 år sedan), så det kan förvisso vara så att hon fanns med på söksidan bara av den orsaken, men jag vill tro att Google faktiskt gjorde en politisk gest för att visa sitt stöd för den könsjämlikhet som det blir svårare att utveckla med den sortens politiker som idag sitter i Japans topp.