JAPANBLOGGEN

View Original

Illustration av hur isolerat Nordkorea är

Nordkorea varken får eller vill vara med och leka i den asiatiska affärsvärlden. Nästan ingen trafik till eller ifrån landet.

Bild: Marine Traffic

Vi visade här hur kolsvart det är i Nordkorea på natten. Det är elransonering och elavbrott varje dag. Rinnande vatten finns bara på morgonkvisten och det lär inte vara speciellt varmt på vintern inomhus. Alla, som inte är hjärntvättade, skulle flytta därifrån om de kunde. I princip ingen vill flytta dit.

Den här bilden visar på ett väldigt uppenbart sätt hur intensiva förbindelserna är mellan Kina, Sydkorea och Japan är. Illustrationen visar båttrafiken länderna emellan, och som ni ser så går det väldigt få fartyg mellan Nordkorea och resten av världen.

Man undrar i sitt stilla sinne om det inte skulle kunna gå att få bukt med detta hemska statsskick. Nordkorea är alltid väldigt aktuellt i ett Japan där det finns många koreaner (ättlingar till de koreaner som forslades hit som billig arbetskraft före och under kriget) som även i Japan delat upp sig i ett syd- och ett nordläger. Det snackas en hel del i folkmun (och i viss media) om hur nordlägret skickar pengar till Nordkorea, spionerar på Japan och hur man konspirerar (eller i alla fall konspirerat) mot Japan med ett antal kidnappningar av japaner som förts till Nordkorea för indoktrinering och tvångsarbete som ett slags spioner mot sitt hemland.

Jag tycker mest synd om det nordkoreanska folket som är de som fått lida med detta i över 60 år. Svält, fångläger, tortyr och arkebuseringar. Plus den extremreligiösa tron på farfadern, fadern och sonen Kim som landets självklara ledare. Man önskar att det fanns ett sätt att orsaka systemets kollaps utan förlust av människoliv. Möjligheten för en slags nordkoreansk Gorbachev att komma till makten lär dock vara extremt liten.