JAPANBLOGGEN

View Original

30% fler utländska turister i Japan i år

Den första och sista byggnaden de flesta turister passerar när de är i Japan: Narita Airport. Här har vi terminal 1 som du passerar när du kommer hit med SAS. Alla flygbolag i Star Alliance-gruppen ankrar sina plan här.

Foto: Wikimedia Commons

Att göra det lättare att köpa olika saker momsfritt i Japan har tillsammans med den relativt svaga yenen verkligen gett turismen en bra knuff framåt. Redan nu i oktober överstegs förra årets totala antal utländska turister, 11 miljoner kontra hela förra årets 10,36 miljoner. Man räknar därför nu helt kallt med att man kommer upp i 13 miljoner under hela 2014. 30% plus jämfört med 2013 är inte illa pinkat!

En annan orsak till ökningen är nog att Japan äntligen lärt sig att utländska turister faktiskt är något att satsa på (jämför gärna med Sverige förr och nu; det är inte så länge sedan en svensk man inte kunde tänka sig att jobba med annat än maskiner!). Det satsas i allt bättre webbsajter med läsbar engelska, kinesiska och koreanska, man har börjat skylta bättre på dessa tre språk på stationerna och man har både på statlig och privat nivå börjat uppmuntra mera och bättre utbildning i utländska språk.

Jag har tyvärr ingen statistik över hur många svenskar som turistar i Japan varje år.. De största turistströmmarna kommer från mer närbeliggande länder. Taiwan levererar 2,38 miljoner turister mellan januari och oktober i år, följt av Sydkorea med 2,25 miljoner och Kina med drygt två miljoner.