JAPANBLOGGEN

View Original

Nattbussar i Japan - ett budgetalternativ

Här en långfärdsbuss med dubbla däck. Det går att hitta riktigt lyxiga bussar med "business class", men då börjar priset närma sig det betydligt snabbare tåget.

För dig som kommer till Japan med en begränsad budget kan inrikesresandet ta en stor del av respenningen, speciellt om du vill stanna längre än några veckor (tidsgränsen för Japan Rail Pass). Ett möjligt alternativ när man ska färdas långt är då långfärdsbussarna som rullar i stora antal på Japans motorvägar på nätterna. Om du inte har något emot att sova på en buss, så kan man åka så långt som mellan Tokyo och Kyoto för under 200 kr i billigaste fallet. Man kan dessutom se det som att man sparar in kostnaden för en natt på ett hotell (även om man ju får försaka en säng och en dusch).

Det finns ofta ett antal olika typer av säten att välja mellan.

En resa från t ex Shinjuku i Tokyo till Kyoto tar 6-7 timmar. Det finns bussar med toalett, men de flesta har inte toa, och då stannar man med ungefär två timmars mellanrum för kisspaus. 

Man måste alltid uppge om man är kille eller tjej, då man försöker se till att passagerarna ska slippa sova i en stol bredvid en okänd människa av det motsatta könet!

 

Här är några sajter på engelska för dig som vill utforska detta alternativ:

Japan National Tourist Organisation

Willer Express

VIP Liner

Higway-buses.jp

Här en video om bussar i Japan, inklusive långfärdsbussarna.