JAPANBLOGGEN

View Original

Fuji före nyår

Inte fel att vakna upp med den här synen framför sovrumsfönstret, eller hur? Så länge den inte får för sig att hicka till, givetvis...

Under de brådsamma veckorna före jul och nyår hade jag ett uppdrag nere i en liten stad vid namn Fuji-Yoshida. Som namnet antyder så ligger det nära Mount Fuji, i princip så nära man kan komma detta berg-snedstreck-vulkan, som sedan början av förra året med rätta inkluderas på Unescos världsarvslista.

Här ovan ser ni hur imponerande det ser ut från parkeringsplatsen framför stadens handelskammares kontor.

Och åker man en bit bort, så är det på sitt sätt ännu mer majestätiskt. Gigantiskt är bara förnamnet. 

Vackrare berg finns kanske inte, om du frågar mig..

Jag tycker personligen att Fuji borde ha varit på världsarvslistan för länge sedan, men bättre sent än aldrig. Jag blir faktiskt aldrig trött på att titta på denna ikoniska symbol för detta land. Visserligen föddes berget ur elände (vulkanutbrott är ju inga trevliga saker, egentligen), men maken till vacker symmetri är svår att finna, vill jag mena.

Kolla in min Japan-sida på Pinterest, så kan ni beskåda ett antal vackra foton på just Fuji (med mera).

Fuji-Yoshida ligger i Yamanashi prefektur, kanske mest känt för att vara Japans stora producent av vindruvor och vin. Men det mesta är gott, även här (konstigt land, det här)!

Här har vi en sk aji-don. Det handlar om en sorts makrill (horse mackerel på engelska) på en risbädd. Lite sjögräs, lite lök och lite japansk omelett i småbitar blandas i, plus soja och wasabi. Gudomligt gott. Samma krogs iwashi-don, samma sak fast med rå strömming, är också suveränt god.