JAPANBLOGGEN

View Original

Gott Nytt År 2014 - Hästens År

Gott Nytt År allihopa! 

Jag är ledsen att det varit sparsmakat med uppdateringar en tid. Det har, som vanligt i Japan, varit mycket att göra inför årsslutet och den "långa" ledigheten under nyårsveckan. Som svensk har man ju dessutom tvingats pyssla med lite julstök, också. Vi lyckades få ihop ett julbord som smakade ganska precis som hemma i det "gamla landet". Slutet på det gamla året innebar en hel del resande, mycket jobb och dessutom några lediga dagar kring både jul och nyår; lediga men knappast slöa..

2014 är Hästens År. Det handlar om den kinesiska zodiaken där varje år symboliseras av ett djur. Dessa är 12 till antalet och är i tur och ordning Råttan, Oxen, Tigern, Kaninen, Draken, Ormen, Hästen, Geten, Apan, Tuppen, Hunden och Vildsvinet. Detta med vilket år man är född ansett vara ganska viktigt. Jag får ofta frågan och får då svara att jag är ett Vildsvin, varpå folk brukar säga att "ja, det stämmer ju bra", ungefär. Vildsvin sägs vara ganska motiverade, rakt på sak och kör-så-det-ryker.. Vet inte om det alltid passat in på mig..?

Är du Häst, dvs fyller 12, 24, 36, 48 eller 60 år i år, så är du gladlynt, kvicktänkt och populär; du kan snabbt bli förtjust i något/någon men lika snabbt tappa intresset.. Du passar bra ihop med Tigrar och Lejon men inte alls med Råttorna. Nu är det dock så att den kinesiska zodiaken också talar om månads-, dags- och timmesdjur, så det faktum att man är född ett visst år är ett väldigt grovt mått på hur man är som människa.

Ja, om man nu ska tro på sånt här dravel, då.

Detta är i alla fall en extremt stor business, då hela Japan (och hela Orienten) givetvis flödar över av kalendrar, almanackor, nyckelringar, telefon-remmar, klistermärken, dockor, kakor och tårtor, nedladdningsbara bilder, mm, mm med årets djur, speciellt så här i början av året. 

Jag hoppas nu att det nya året innebär en lagom skritt, ett snabbare trav eller en full galopp för dig och de dina, beroende på era önskningar och avsikter!

Jag lovar att det kommer en drös av uppdateringar den kommande veckan!