JAPANBLOGGEN

View Original

All Nippon Airways anklagas för rasism i ny reklamfilm

ANA- All Nippon Airways - Japans största flygbolag, släppte en lite egendomlig reklamfilm härom veckan. 

Det är två män som föreställer två typiska företagskillar som står på Hanedas flygplats (Tokyos Bromma) och ska iväg åt varsitt håll. Dialogen är på engelska med japansk textning.

Man pratar först om att det ju numera går väldigt många flyg till utlandet från Haneda. Helt plötsligt säger den ena: “Vill du ha en kram?” varpå den andre ser lite frågande ut men säger ingenting. 

“Det var en typisk japansk reaktion”, säger mannen som föreslog kramen (som ju i sig är väldigt mycket mera ojapanskt än att ifrågasätta kramandet!).

“Jamen, jag är ju japan”.. 

“Jag förstår..... Låt oss förändra bilden av japaner!”

“OK”

Och där har då mannen med den sista repliken fått på sig en blond peruk och en plastnäsa som pekar rakt ut. Och det är det som nu orsakat rabaldret där ANA anklagas för rasism.

Till saken hör att japaner ofta beskriver västerlänningar som personer med “hög näsa”. I tecknade serier har utlänningar ofta blont hår, markerat stora näsor och stora ögon. Det är givetvis en stereotypisk bild och den kan i och för sig jämföras med det sätt som färgade förr i världen beskrevs som alldeles kolsvarta med röda, stora läppar i seriernas och filmens värld. Skillnaden är dock att det i detta japanska fall snarare handlar om avundssjuka än om något nedlåtande (se mitt inlägg om japanskan som plastikopererar sig för en svensk miljon för att se ut som en fransk docka!)..

ANA blev hur som helst nedringda av både utlänningar och japaner som ville klaga över denna “rasistiska” reklamfilm.. ANA bugar, bockar och ber om ursäkt och har dessutom redan dragit tillbaks filmen från TV.

Förutom att “lång näsa” kan förknippas med Pinocchio och hans näsa som blev längre när han ljög, vilket gör att man ganska långsökt kan anklaga ANA för att antyda att västerlänningar inte är pålitliga, så kan jag faktiskt inte riktigt se rasismen i det hela. 

På sin höjd kan man anklaga ANA - och deras reklambyrå - för att ha tagit fram en ganska mesig reklamfilm som inte riktigt når sitt mål. Oavsett om killen på slutet får en blond peruk och en lång näsa eller inte, så tror jag knappast att det hela lockar folk till att ta flyget från Haneda med ANA oftare än tidigare..

Filmen finns på YouTube, i alla fall just nu.. Klicka på bilden längst upp och titta om ni vill.