JAPANBLOGGEN

View Original

Delfinslakt- mindre god PR för Japan!

I den takt som den japanska delfinslakten blir känd, desto kraftigare blir protesterna. Bild: WikiMedia Commons

Japan är som bekant ett örike, och som sådant har japanerna givetvis i alla tider käkat allt det ätbara man kunnat fånga i havet. Under många år var det största och mesta man kunde fånga valar (när min fru var liten, var valkött det absolut vanligaste köttet i den japanska skolmaten), men det blev politiskt ganska svårt när världens samlade expertis (minus den japanska) kom fram till att många valarter hotades av utrotning. Japan fångar fortfarande val, men enbart i “forskningssyfte”, vilket kanske förklarar varför man kan hitta valkött här och var på krogarna här i stan.. (den norska valfångsten är också en fråga… som jag lämnar därhän här på grund av bristande kunskap)..

Valar är nu en sak, men en sak som nog kan anses vara ännu värre, åtminstone ur PR-synvinkel, är Japans mindre kända fångst av delfiner. Den är visserligen mycket begränsad, i princip sker den i organiserad form bara i Taiji-bukten i södra Wakayama, men den har trots det numera fått blickfånget på sig, mycket tack vare dokumentärfilmen The Cove

Vad som händer är att hundratals delfiner drivs in en mindre bukt, där de hägnas in med nät. Sedan väljer man ut de vackraste exemplaren för försäljning till akvarier, medan många av de andra (men inte alla, som om det vore en förmildrande omständighet) slaktas för det goda köttets skull.

Visserligen förstår jag att man i gamla tider fångade och åt precis allt ätbart man kom över, och att man inte hade lyxen att avstå från vissa djur för att de var mera intelligenta än andra (och var ska man då egentligen dra gränsen?), men det är ju idag ingen som riskerar svält om man slutar upp med det hela; möjligen är det ett litet problem för den lokala ekonomin.

Man ska för rättvisans skulle påpeka att detta faktiskt händer i andra länder också, men där har staterna gjort mer för att kväsa aktiviteten.

Fiskerinäringen i Japan är världens största och därför givetvis en mycket viktig del av ekonomin, vilket kanske förklarar varför japanska politiker helst inte gör sig ovän med fiskeriet. Därför bråkar man inte om några hundra delfiner per år..

Vad som är annorlunda i år, är att nyblivna ambassadören för USA i Japan, Caroline Kennedy, öppet protesterat mot delfinslakten, och nu har även Yoko Ono, John Lennons änka, gett sig in i debatten med mycket klarsynta kommentarer.

Här en video från CNN om det hela.