JAPANBLOGGEN

View Original

Tokyos taxibilar får glömskespärr

Taxikö vid min lokala järnvägsstation. Om ett år behöver man inte längre riskera att glömma prylar i taxin i den här stan.

Varje år glöms det ungefär 210,000 prylar i Tokyos taxibilar. Ungefär 60% är mobiltelefoner, men det glöms även plånböcker, handväskor, paraplyer, klädesplagg, kondomer, vattenmeloner samt en enda pistol (under 2012; pistoler glöms inte varje år, märk väl). 

Detta innebär en hel del administration för taxibolagen och givetvis en massa oro och stress för de glömska kunderna, men nu är det ett taxibolag i Tokyo som bestämt sig för att lösa problemet med lite modern teknik. 

Man kommer att utrusta bilarna med en dator och ett antal kameror som tar bilder av insidan av taxibilen strax innan en kund kliver ombord och sedan ytterligare bilder när kunden precis klivit ur. Sedan följer en sekundsnabb analys av bilderna, och om det finns skillnader mellan de två så slår systemet larm, och taxichauffören hinner påminna kunden om att ta med alla sina saker. 

Om kunderna är oroliga för sin personliga integritet, så vill man meddela att systemet även använder ansiktsigenkännande algoritmer, och att alla eventuella ansikten med automatik görs suddiga på bilderna. 

Om du inte glömmer något i en Tokyo-taxi när du kommer hit, så lär du inte märka av systemet. En annan funktion i japanska taxibilar, som du dock utan tvekan lär lägga märka till, är den vänstra bakdörr som öppnas när du närmar dig bilen för att kliva in. Dörren både öppnas och stängs utan att du behöver röra vid den, så kom ihåg att inte försöka öppna och stänga själv. Kom också ihåg att alla passagerare kliver i och ur på vänster sida (det är vänstertrafik i Japan, om jag inte nämnt det förut). Att gå in och ut på högra sidan är i princip tabu, då det innebär att du står ute på gatan och är i riskzonen för att bli påkörd av andra bilar. 

UPPDATERING: 

Jag fick en fråga om varför japanska taxibilar ser så gamla och kantiga ut. Ja, det kan väl kanske liknas med Londons gamla taxibilar som hade ett format som bevisligen fungerade och som därför levde i många decennier. De flesta taxibilarna i Japan är en "taxi-modell" från Toyota eller Nissan, och de har i stort sett inte ändrat sig i utseende på åtminstone 25 år. Andra märken och andra modeller förekommer, men de är sällsynta. Några Prius ser man då och då, liksom någon Toyota Crown (Toyotas high-end-modell utanför Lexus-stallet) eller en Nissan Teana (också en lyxigare bil som säljs som Infiniti utanför Japan). En taxibil tillverkad utanför Japan har jag kanske sett en eller ett par gånger under 31 år. En Rolls och en Merca, vill jag minnas..