JAPANBLOGGEN

View Original

Hanabi - Japan smäller högt

Fyrverkerier i Japan handlar inte om några Kinapuff och ett par romerska ljus. 20,000 stora raketer på 90 minuter - då kan vi snacka!  

Foto:  Makoto Isa

Hanabi är japanska för fyrverkerier och blir på svenska ordagrannt översatt "blomeld". Japaner har en lång historia som tillverkare och uppskjutare av fyrverkerier, och det har, som så mycket annat hantverk i detta land, utvecklats till en konstart på mycket hög nivå (heh).

Varför då blommor och eld? Jo, för att man ser designen av de enskilda pjäserna och kompositionen av hela föreställningen på ungefär samma sätt som en japansk blomsterarrangör när han eller hon väljer ut och arrangerar blommor till ett konstverk. Jag tycker analogin stämmer mycket bra.  

Då Japan inte har någon midnattssol, så är det framför allt på sommaren som man arrangerar stora fyrverkerifestivaler. I Sverige är det nu snart höst, men här i Japan är det fortfarande högsommar och raketerna drar iväg med jämna mellanrum. De flesta stora arrangemang äger rum i augusti, då det normalt är varmast och då även japaner får sig lite sommarledighet. 

En av mina favoriter bland fyrverkerfestivalerna är den som äger rum i Ichikawa-misato, ett litet sömnigt samhälle med 16,000 innevånare i prefekturen Yamanashi, i början av augusti. Här snackar vi seriösa fyrverkerier. Det handlar om raketer som är mer än dubbelt så kraftfulla som de som avfyras Tokyo, och de är inte få, heller. Under 90 minuters non-stop-föreställning skjuter man upp inte mindre än 20,000 raketer!! Hör gärna av dig om du känner till något kralligare i den här genren!

Generellt föredrar jag fyrverkerierna på landsbygden just för att de ofta är större och mäktigare än de i städerna (att landsbygdsborna dessutom är extremt gästfria och trevliga är en annan finess). Inne i storstäderna får man inte använda de allra största pjäserna, då tryckvågorna kan krossa fönsterrutor i de högre husen. På landet är det ofta som att få en spark i bröstkorgen när raketerna briserar.

Den största festivalen bland de som finns kvar i år är Tsuchiura All Japan Fireworks Competition uppe i prefekturen Ibaraki, ca sex mil från Tokyo (enklast med tåg: JR Joban Line). Som namnet visar så handlar det om en tävling med lag från hela landet. Mycket häftiga grejer. Början av oktober.

Här och här hittar du listor och mer att läsa om fyrverkerifestivaler i Japan. Och här en samling väldigt fina fotografier som nästan gör det hela rättvisa. Är du i landet när någon av dessa festivaler äger rum, rekommenderar jag dem varmt! Mycket trevlig stämning med folk som sitter på filtar och käkar och dricker något gott medan himlen lyser upp med de vackra "blommorna".