JAPANBLOGGEN

View Original

Unika Japan # 3 - Dekotora

Denna unika subkultur är inte lika vanligt förekommande som den var för något decennium sedan, men den är fortfarande här och den är fortfarande ganska häftig. Det handlar om dekotora, återigen en av dessa kryptiska japanska förkortningar. Dekoreeshon Torakku, "decoration truck" med mera normal engelsk stavning. I klartext handlar det om extremt pimpade lastbilar. När ni ser innehållet i ovanstående video (ett engelskspråkigt program), så kommer ni att börja förstå hur extrema japanska nördar kan vara, oavsett vad nörderiet består av.

Flugan med dekotora drog igång i mitten av 70-talet, då det japanska ekonomiska undret var i fullt uppsving. Fraktfirmorna exploderade i storlek och antal, och lastbilarnas antal ökade exponentiellt. Det var då någon kläckte idén om att pynta lastbilen för att den skulle stå ut från mängden. Det gick ju så snart inflation i den idén, och bilarna blev allt mer extrema. Googla på dekotora och kolla in alla bilderna, så ser ni själva. 

VIssa av bilarna får en att undra om det överhuvudtaget finns någon lagstiftning i Japan som föreskriver hur ett fordon ska se ut för att vara säkert för omgivningen. Ett annat intryck man får av dessa fordon, är hur mycket japansk robot-anime influerat designen av många lastbilar!