JAPANBLOGGEN

View Original

Gullighetshetsens mörka sida

Jag var en vanlig japansk tonårstjej, men nu är jag en fransk docka.. 

I ett Japan där kawaii - gullig - är ett av de mest använda orden överhuvudtaget, kan man förstå att det inte kan vara lätt att inte vara ansedd gullig, eller, vilket nog är det vanliga, att själv inte anse sig vara gullig. Det handlar framför allt om tjejer, som måste åse diverse gullighetssymboler på varje tidningsomslag och i varje TV-program vareviga dag. Det är klart att de jämför sig med flickor som får expertsminkning och dessutom genomgår diverse skönhetsoperationer innan de stiger fram i rampljuset.

En TV-hallåa blir inte TV-hallåa om hon inte är "gullig". En flygvärdinna likaså. Ett vedertaget faktum är att framgångsrika och därmed rika manliga sportstjärnor i Japan har två favoritval när det gäller att välja fru, och det är just TV-hallåa och flygvärdinna. De unga tjejerna faller givetvis för hela upplägget, vilket gör att de japanska flygbolagen kan komma undan med att visstidsanställa unga tjejer som flygvärdinnor för kanske 70-80 kr timmen (detta har dock blivit något bättre på senare tid, då antalet flygbolag vuxit och konkurrensen om de gulliga damerna ökat)! Något för den svenska jämställdshetsdebatten (och SAS' fackföreningar) att jämföra med.

Ett skräckexempel på hur det kan gå när en normal och söt ung japansk tjej faller för hela kawaii-grejen, blir nästan psykiskt sjuk av att inte vara där uppe bland stjärnorna och övertalar sina föräldrar att punga ut närmare en miljon kronor på plastikkirurgi, finner vi i Osaka. Hon kallar sig Vanilla, men kallas även Skönhetsoperationsmonstret i media, som givetvis vältrar sig i den här sortens nyheter (svensk kvällspress är mycket oskyldig vid en jämförelse, måste jag tyvärr medge).

Här kan ni se förvandlingen från vanlig japansk tonårstjej utan smink till en jag-vet-inte-vad-människa.. Hon menar att slutmålet är att se ut som en fransk docka! 

Från vanlig japansk tjej till mera västerländsk än västerlänningar.. Michael Jackson får nästan abdikera från sin plastikoperationstron, så här postumt.

Bilden längst upp är, skulle jag tro, extra modifierad genom något Purikura-filter. De där insektsögonen tror jag inte ens att en professionell plastikkirurg kan greja.

Jag tycker att det är en stor tragedi, och att det är de stora modell-, musik-, och underhållningsfirmorna i det här landet som bär den stora skulden för detta. Jag är personligen glad att som far till två döttrar sett att de fått tillräckligt mycket av svenska influenser för att inte falla för detta groteska spektakel. Man kan ju bara gissa hur den här tjejen ser ut när hon är sextio och hela plastiken börjar kapsejsa under huden. Det hemska är att hon inte är nöjd; nu ska hon också göra en kroppsförlängningsoperation, dvs kapa benen och sätta in stöttor för att bli längre!! 

Jag är helt och hållet för plastikoperationer i de fall då det uppenbart hjälper någon, t ex vid brännskador eller andra skador (medfödda eller icke) som fördärvar en persons utseende, men visst i helsike skulle vi kunna klara oss utan något som detta!?