JAPANBLOGGEN

View Original

Nya iPhone ger priskrig i Japan

iPhone 5c och 5s ser ut att bli explosiva framgångar i Japan, Apples näst största marknad efter USA. 

Nu när NTT Docomo, Japans största telekomoperatör, äntligen sällat sig till KDDI (AU) och Softbank som säljare av iPhone, så har ett radikalt priskrig brutit ut. Docomo vill såklart häva emigrationen av kunder till de andra två (66% av de kunder som lämnat Docomo sista åren hävdar att det beror på avsaknaden av iPhone i sortimentet), och gärna även locka tillbaks de som lämnat skeppet. Samtidigt vill AU och Softbank inte förlora sina nyvunna kunder. 

Alla nya iPhone-modeller erbjuds nu till mycket bra priser, och ibland t o m gratis med ett tvåårskontrakt. Detta gäller både 5c och 5s, faktiskt.. Jag, som sitter på ett Softbank-kontrakt, kommer nu att noggrant se över respektive erbjudande för att bestämma om och till vilken annan operatör jag ska gå för att få bästa pris/prestanda.. 

Jag tycker uppriktigt sagt synd om de japanska mobiltelefontillverkarna, som ju på intet sätt tillverkat undermåliga produkter, i alla fall inte hårdvarumässigt. Det har istället handlat om hård/mjukvaruintegreringen samt det faktum att ekosystemet med program inte kunna jämföras med det Apple har erbjudit. Då det nu ryktas att Docomo lovat Apple att 40% av deras telefoner ska vara iPhones, så innebär det att Apple drar ifrån ytterligare på en marknad där man redan är störst på smartphones med 23,5 miljoner sålda iPhones per år i nuläget. Docomo har 60 miljoner abonnenter, så det blir några iPhones till i ett Japan som faktiskt älskar Apple-produkter mer än mycket annat.

Det verkar inte bättre än att de japanska tillverkarna undan för undan lämnar marknaden och nöjer sig med att vara leverantörer av många av de komponenter som ingår i alla mobiltelefoner idag. 

UPPDATERING: TYFONEN OCH IPHONE-VÄNTANDE KUNDER

Som vanligt när det kommer en ny iPhone, så finns det fantaster som i princip bosätter sig utanför en Apple-butik för att få vara först i stan med en ny iPhone. Jag tänkte faktiskt på de stackars satarna under tyfonen igår och förrgår.. Det visade sig att de alla fick söka skydd i Apple-butikens aula. Här en video om det hela: