JAPANBLOGGEN

View Original

Tyfonsäsongen här på allvar

Här har vi tyfonens preliminära väg över japan på TV igår.

Från igår morse har den japanska ögruppen attackerats av årets hittills, och med god marginal, kraftigaste tyfon. I Japan får tyfonerna bara nummer, och det är nu nr 18 som pustar på och häller ned en enorm massa vatten.  

Lite vind och lite regn är väl ingenting, kan man kanske tycka i ett land som Sverige, men här är det helt andra dimensioner. Nu mitt på dagen denna måndag, som råkar vara helgdag i Japan, är centrum för tyfonen ganska precis mitt i Japan. Den kom in via Wakayama och har pressat sig fram över Honshu sedan dess. Vi pratar om dryga 30 sekundmeter och lika mycket regn som man normalt får under en till två månader. Resultatet är ett kaos, men ett mycket välordnat sådant, då vi är i ett land där man dels är väldigt van vid naturkatastrofer och där dels folket är mycket väldisciplinerat. Man tar det ganska lugnt, trots förhållanden som skulle få många att bli lätt panikslagna.

Över 350 inrikesflyg har ställts in och många tåg står också inne på stationer i väntan på bättre väder och eventuella larm om säkerhetsproblem på tågbanorna. Bara här i Tokyo på morgonen var ca 45,000 människor strandade pga kommunikationsproblemen. Även motortrafikleder har stängts av. 

Nere i Kansai (Osaka, Kyoto m fl städer) och Chubu (Nagoya) ser man hur vattnet tidvis stått nästan meterhögt på vanliga gator. Det myckna regnandet har gjort att över 20 floder har svämmat över sina bredder eller hotar att göra det. Regnet gör också att jordras förekommer, och flera hus har redan begravts under jordmassor. Andra hus har helt enkelt blåst omkull (japanska hus är av högst varierande kvalitet).. När jag skriver detta är ca 400,000 människor ombedda att evakuera sina bostäder, då risken är stor att de annars faller offer för översvämningar. Samtidigt är nästan 100,000 hushåll utan elektricitet.

Jag har tyvärr inte tillgång till några bra foton på förödelsen som inte är upphovsrättsskyddade.. Jag får be er att googla på "typhoon japan".. 

Fram mot kvällen väntas det mojna av i Tokyo-området medan nr 18 fortsätter norrut upp över Tohoku och sedan Hokkaido innan den äntligen släpper greppet om Japan. 

Det kommer ett helt pärlband av tyfoner under augusti, september och oktober (ibland senare), men de flesta är ganska beskedliga. Samtidigt brukar det vara regel snarare än undantag att de kommer in över Kyushu och drar över Shikoku innan de kikar in en stund på Honshu innan de drar österut, ut över Stilla Havet. Det är alltså ganska få tyfoner som direkt drabbar Tokyo-regionen (man får lite mera regn som enda påminnelse, vanligen).  

Den värsta jag personligen varit drabbad av kom för snart 30 år sedan. Då hann inte vattnet rinna undan, så det stod nog en 30-40 cm högt vatten på gatorna, och det rann in vatten genom ytterdörren i lägenheten, på andra våningen!! Faktum är att det än idag händer att det rinner in vatten i lägenheten, fast vi nu bor på 10:e våningen! Det handlar om att man oftast låter korridorerna i hyreshusen vara öppna mot utsidan i varsin ände, vilket gör att regnvatten kommer in och gärna samlas i korridorerna. Det här med dränering är ett ganska eftersatt kapitel i det annars så högteknologiska Japan. 

En av de jobbigare aspekterna med den här tyfonen är att den kommer att gå över det kraschade kärnkraftverket och risken är stor att det myckna regnet kommer att öka risken för att radioaktivt kylvatten läcker ut i större utsträckning än vanligt.

Kunde man göra elkraft av tyfonvindarna, skulle det vara lättare att avskaffa kärnkraften i det här landet! Det är inget önsketänkande, tror jag - det handlar mycket om att den japanska industrin haft mer eller mindre frivilliga skygglappar på sig när det gäller kraftgenerering. Jag hoppas att den uppmärksamhet som kommer att riktas mot Japan inför OS 2020 kommer att pressa både regering och industri att jobba hårdare för att ta fram miljövänliga energialternativ.