JAPANBLOGGEN

View Original

Uni - sjöborre - unik delikatess på sushikrogen

Sjöborre äter man gärna och mycket av i Medelhavet, Chile, Korea och Japan. En unik smak, där uni i unik är det japanska namnet på det lilla djuret!

När jag först kom till Japan i början av 80-talet blev jag en gång bjuden på sushikrog av en japansk bekant.. Vi fick bland annat sjöborre, ett intressant djur från havet som ser ut som en liten igelkott som rullat ihop sig. Öppnar man det runda piggförsedda huset får man fram "köttet" som ser ut som en orange-brun-färgad "gegga", men med fastare form ju färskare den är. I Japan äts den företrädesvis rå som sushi, fast då inte på toppen av en normal risbulle som vanlig sushi, utan innesluten bakom en vägg av sjögräs, då den annars skulle trilla av riset (ett sk. gunkan, dvs stridsfartyg, då formen och färgen närmast påminner om ett sådant från före andra världskriget).

Första gången, där på sushihaket i Hiroo, fann jag uni vara ganska oaptitligt.. Smakade liksom inte "färskt".. På så vis kom det sig att jag inte åt sjöborre på år och dag efter det. Sedan ville ödet annorlunda, och en gång när frugan och jag blev inbjudna via ett kompispar till ett annat kompispar som vi aldrig hade träffat, kom det fram just sjöborre på bordet. Man vill ju inte var ofin, så det är klart att man utan att blinka tog sig lite uni.. Och - märk om min förvåning -  det var fantastiskt gott! En smak som är svår att beskriva (det smakar uni), och en smak som sedan dess varit en av mina absoluta favoriter. Grejen var alltså att den där första sjöborren jag fick smaka helt enkelt inte var pinfärsk, något detta lilla djur måste vara för att smaka optimalt gott. Notera att den ska vara relativt fast i formen och inte rinnig för att vara färsk och god!

I Japan äts den alltså nästan alltid rå, men den är helt underbar även utsatt för lite värme, t ex i ett litet pajskal bakad i ugn, eller i en inte alltför aggressivt uppvärmd pastasås!  Den får då en fin sötma som den inte har i sitt råa tillstånd.

Det har viskats i mitt öra att sjöborren faktiskt finns att fånga på den svenska västkusten. Om det är sant, och ingen plockar upp och äter den, så blir jag nästan lite förbannad. Spanjorer, italienare, chilenare, koreaner och japaner ÄLSKAR den - och det med rätta! Mig veterligen är det dock enbart Japan som importerar sjöborre, då efterfrågan överträffar den inhemska tillgången..

Måste testas när du kommer över till Japan - lova mig det!