JAPANBLOGGEN

View Original

Och nu - fisksperma!

Sperma från en av flera möjliga fiskarter är inte ovanligt på ett festligare japanskt matbord.

Inlägget om rå kyckling visade sig vara mycket populärt. Intressant att det verkar vara så kul att läsa om mat som (föreställer jag mig) folk tycker låter mindre aptitlig.  Så jag får väl rida på trenden och presenterar sålunda - -  fisksperma! 

Shirako betyder ordagrant "vita barn" och det handlar alltså om fisksperma - eller, mera korrekt, mjölke - framför allt från torsk, men också från lax, marulk, blåsfisk eller bläckfisk. Det serveras huvudsakligen under vintern och äts vanligen antingen i rått tillstånd eller friterat eller grillat/kokt i aluminiumfolie. Vissa menar att det ser ut som vit hjärna, vilket kanske inte hjälper till att göra det hela mera aptitligt..

Smaken är mjuk och gräddig, men inte speciellt rik. Den är ur min synvinkel ganska ointressant utan extern kryddning, vilket man företrädesvis gör medelst ponzu-soja, en sojablandning med japansk buljong gjord på torkad bonito, mirin (sött risvin), risvinäger och saften från någon citrusfrukt. 

Jag har inga problem med att äta fisksperma i sig; det är bara frånvaron av smak som gör att jag sällan beställer rätten själv. Men många verkar reagera på just det faktum att det är manliga sädesceller man får i sig och inte kvinnliga ägg. Eftersom de flesta gärna klämmer på en tub Kalles Kaviar minst en gång i veckan, så brukar jag retas med folk och låta dem veta att jag märker en antydan till homofobi i deras attityd till shirako!

Intressant är förresten att rätten är mera populär bland damerna än herrarna.. Utan sexuella antydningar alls, verkar det som.. Det handlar istället om att shirako innehåller  ämnen som hjälper till att hålla hy ung och frisk. En liten bit i pusslet om varför japanska tjejer har en tendens att se minst tio år yngre ut än siffran i födelsebeviset borde medge (de största anledningarna är ingen hemlighet: i princip noll solbadande och en kost med hälsosamma fetter och rikligt med grönsaker).