JAPANBLOGGEN

View Original

Mugi-cha - drycken för japansk sommar

Mugi-cha är en klassisk japansk sommardryck. Läskande, hälsosamt, billigt och gott med en ganska neutral smak som passar till nästan all mat.

När kvicksilvret envist ligger över 30-gradersstrecket och den fuktiga luften gör att det mesta känns klibbigt, är det gott att läska sig med mugi-cha, ett i framför allt Japan och Korea klassiskt te gjort på rostat korn. Det har en smak som kanske kräver lite tillvänjning för de flesta, men det blir snart en hit hos de flesta, då det är läskande, hälsosamt och billigt.  

Man kan antingen köpa det på flaska, då det kostar som vilken läsk som helst, men de flesta gör det hemma för en betydligt mindre peng. Man kan hitta mugi-cha på påse till priser som gör att man får 200 liter för under 20:an i Japan; näst billigaste drycken efter vanligt kranvatten, med andra ord. 

Mugi-cha är enligt flera undersökningar väldigt bra för din allmänna hälsa. Det hämmar förekomsten av orala streptokocker; det innehåller minst tio anti-oxidativa ämnen som hjälper till att hålla fria radikaler i schack och det förbättrar dessutom blodets viskositet vilket kan förhindra blodproppar. Det anses också vara bra för matsmältningen.

Mugi-cha är naturligt koffein-fritt, vilket ju är ett ytterligare plus för många. 

Det finns att köpa på bl a Japanska Torget i Stockholm.