JAPANBLOGGEN

View Original

IKEA går som tåget i Japan

Just nu kör IKEA en jättekampanj på t-banan i Tokyo, där man köper varenda annonsplats i hela tåget. Ingvar är själv med, som synes.

IKEA var på plats i Japan när jag först kom hit 1982. Man öppnade redan 1974 tillsammans med en japansk partner. Det var dock en ganska lågmäld satsning med en mindre butik inne i Tokyo. En kombination av ringa marknadsföring och av att 80-talets bubbelekonomi skapade en generation japaner som tyckte att a) låga priser var lika med låg kvalitet och b) att det var oförskämt att begära att kunden skulle montera sina möbler själv, gjorde att man gav upp 1986 och försvann från marknaden utan att ha gjort något större väsen av sig. Ingvar Kamprad var tydligen rätt så övertygad om att man inte skulle komma tillbaka. 

Men, tider förändras, och bubblans bristning med påföljande två decennier av lägre tillväxt och deflation har gett ett Japan där folk nu är mer kostnadsmedvetna än någonsin, samtidigt som de faktiskt jobbar lite mindre än förr. De har mera tid att både tänka på och aktivt göra något åt sin bostad.

Nya IKEA öppnade 2006 i Chibas Nishi-funabashi, nu helt på egen hand. Det hela slogs upp mycket stort i media och folk vallfärdade för att utbrista "yasui!" (billigt!), handla möbler och äta köttbullar och varm korv. Dåvarande VDn för Ikea Japan, Tommy Kullberg, tyckte att den enda riktige konkurrenten man hade i Japan var Disneyland, något jag tycker stämmer rätt så bra. Den japanska möbelbranschen har inte sett några riktigt moderna idéer på länge, och man togs verkligen på sängen (heh) när nya IKEA kom in. Man kan dra en parallell till när Toys-R-US kom till Japan och fullkomligt slog undan fötterna för alla små oberoende leksakshandlare. Samma sak händer nu med mom-and-pop-butikerna där man kunde köpa tråkiga möbler för inte så låga priser innan den svenske giganten klev in i sammanhanget.

Idag har IKEA sex normalstora varuhus i Japan: Tre runt Tokyo; i Chiba, Yokohama och Saitama, sedan ett var i Fukuoka, Kobe och Osaka. Sedan finns det en sk minishop uppe i Sendai. Nästa vår öppnas en ny fullstor butik i Tachikawa, strax väster om centrala Tokyo. Varuhusen  är nästan på pricken lika IKEAS andra varuhus runtom planeten; när man kommer in första gången blir man lite förvånad över att det kryllar av japaner överallt innan man inser att man faktiskt är i Japan, och inte i Kungens Kurva. Jag rekommenderar att ni besöker IKEA i Japan på en vardag, om ni kan. Helgerna är mördande.

Det är  kul att se att japanerna tagit sig an IKEA-konceptet så helhjärtat den här gången. Man äter köttbullar och gravad lax med stor entusiasm. Enda klagomålet jag hört på restaurangerna är att man inte serverar någon god öl (Stockholm Fine Festival är enda alternativet). Varmkorven för 100 yen och mjukglassen för 50 yen är också jättepoppis.