JAPANBLOGGEN

View Original

Att göra slut är jobbigt i Japan

Ovanstående rulle är en ovanligt lång reklamfilm från Adidas. Den beskriver hur en kille i Tokyo arbetar med att mot betalning representera kunder som vill göra slut med sin partner/make/maka. Den är mycket välskriven och välregisserad - och rolig!

Bakom den tragikomiska historien döljer sig en stor halt sanning. Japaner är, om man ska generalisera, ganska dåliga på att visa känslor. Man håller inne med det man verkligen tycker och tänker, ofta alldeles för länge. Att "ställa till med en scen" är genant, och att skämmas är bland det sista man vill göra. Detta medför att saker och ting inte avhandlas medan man fortfarande kan göra det på ett vettigt sätt. Det blir ofta extremt upprivna scener där tjejer och killar gör slut med varandra, ofta på järnvägsstationer (så att förekomsten av åskådare ska åtminstone teoretiskt förhindra alltför mycket gråt och våld), eller mycket våldsamma skilsmässor. När man väl kommit till kokpunkten och äntligen skiljer sig, så är det i princip bara avsmak eller t o m hat som finns kvar, vilket gör skilsmässor till ofta väldigt bökiga historier där en av parterna i många fall blir helt avskuren från familjen.

Jag har inte hört talas om att någon service av det här slaget verkligen existerar, men jag skulle faktiskt inte bli ett dugg förvånad. Det finns ju gott om företag som livnär sig på att föra samman potentiella partners, så varför skulle inte motsatsen förekomma. HIttar jag faktiska exempel så återkommer jag. 

Hur som helst, en riktigt, riktigt bra reklamfilm. Eller ska jag säga film, då den i en förlängd och fördjupad version skulle göra sig lika bra som spelfilm utan reklamaspekten. Den visar upp samhälle, personliga relationer och en stämningsfylld bild av Tokyo som det verkligen ser ut bakom alla glättade fasader.

UPPDATERING: 

Har snackat runt lite grann, och det finns tydligen åtminstone två sorters tjänster att tillgå som har en viss anknytning till filmens innehåll. Det ena handlar om att någon anlitar en detektivbyrå för att skaffa fram bevis för en partners otrohet. Om bevis kan tas fram, så kan detektivbyrån också agera delgivare av "vill-göra-slut"-meddelanden.  Det andra är lite fulare, då det handlar om att man har en snygg tjej som helt enkelt får ragga upp en kille och så att säga se till att han de facto blir otrogen för att på så vis tvinga fram en skilsmässa utan större besvär.