JAPANBLOGGEN

View Original

Japanska designklassiker - Nr 2 - Kikkomans sojaflaska

300 miljoner flaskor har sålts sedan 1961 i över 70 länder - snacka om designklassiker!

Sojasås var för många svenskar länge förknippat med Kina, då det var kinesisk soja som erbjöds en svensk snabbköpskund under lång tid. Men när sushikrogarna började slå ned sina fästen i Sverige förändrades bilden, och idag är det väl snarare lögn att inte hitta Kikkomans soja i var och varannan butik i Sverige. Kikkoman är Japans största tillverkare av sojasås. Tyvärr är dock den variant som säljs i Sverige inte tillverkad i Japan utan någonstans på kontinenten, om jag har förstått saken rätt. I Japan är smaken så olika i olika delar av landet att Kikkoman tillverkar sås med olika recept i sina olika fabriker. 

Kikkomans klassiska sojaflaska lanserades 1961 och tillverkas fortfarande; det har sålts fler än 300 miljoner flaskor sedan introduktionen!

Flaskans design signeras Kenji Ekuan, född 1929, en av grundarna till Japans största oberoende designföretag, GK Design. GK Design är väl framför allt kända som designföretaget bakom de flesta av Yamahas produkter, men man har också bl a ritat flera snabbtåg, t ex Narita Express som är ett alternativ när du åker in från Narita till Tokyo. 

Flaskan är både vacker och funktionell, och det är väl därför den har "hållit" så länge i ett Japan som normalt byter förpackningsdesign minst en gång per år. Lätt och säker att hålla i och med droppfri hällning.