JAPANBLOGGEN

View Original

Intressanta Japan-fakta, del 2

Japaner dricker förvisso mycket grönt te, men kaffedrickandet ökar stadigt. Den inhemska fikakedjan Doutor har nästan 1,000 kaféer i landet. Gott kaffe, goda mackor.

Här har vi nästa del av min sammanställning av mer eller mindre okända intressanta fakta om Japan. 

 Många säger att Japan har smeknamnet "Den uppåtgående solens land", men det är faktiskt vad Japan betyder. På japanska skrivs Japan såhär: 日本 , vilket uttalas nihon eller nippon. Tecknen betyder "sol" och "ursprung", och det hela kommer från att namnet myntades i Kina och då Japan ligger öster om Kina, var det någon som tänkte att det kanske är därifrån solen stiger upp varje morgon. Det västerländska namnet har, via Marco Polo, kommit från Kina, och givetvis masserats med geografi och tid.

Japaner dricker ofantliga mängder grönt te, men de är också stora kaffedrickare idag. Man ligger på 38:e plats i förbrukning per capita, vilket gör att man ligger före t ex Australien och England och t  o m före flera latinamerikanska länder. Japan importerar enligt uppgift nästan 85% av Jamaicas totala kaffeproduktion. I snitt dricker varje japan 3,3 kg kaffe per år att jämföras med de 8,2 kg svensken häller i sig.

Japanskt kaffe har förändrats genom åren. När jag kom till Japan 1982, var det ofta amerikanskt vattnigt. Nu har man greppat vad gott kaffe är och det är inte svårt att få sig en doppio som smakar som i södra Europa. Starbucks gör mycket bra business i Japan, men min favoritkedja är japanska Doutor. Gott kaffe och jättegoda mackor till överkomligt pris.

Japan är etniskt sett ett av världens mest homogena länder. 98% av befolkningen är japaner.  För 30 år sedan kunde mindre barn nyfiket peka på en utlänning och utbrista "mite, gaijin da" (kolla, det är en utlänning) . Idag händer inte sånt i Tokyo, men väl på landsbygden ibland.

Japan jagar fortfarande val under ett sorts kryphål som tillåter valfångst i "vetenskapligt syfte". Tesen är att man måste fånga x antal valar per år för att förstå hur valstammen mår och utvecklas. Australien har nyligen försökt att på juridisk väg få stopp på det hela. Det går med andra ord att äta val på restaurang i Japan även idag. Förr i världen, då valfångsten var fri, var valkött en av de vanligaste proteinkällorna i Japan, och ungarna i skolan klagade bittert över att det serverades val lite väl ofta.

Karaoke betyder "tom orkester". Kara är samma kara som i karate, dvs tom hand, utan vapen, och oke är förkortning för ookesutora, orkester med japanskt uttal. Karaoke får nog räknas till en av de mest framgångsrika inhemska koncepten någonsin. Mycket populärt över hela Asien idag.

Det har bott människor i Japan sedan åtminstone 30,000 år. 

Kyoto har mer än 1,600 tempel. Gillar du gamla tempel, så är det dock ingen brist på dem någonstans i landet. Kyoto har dock flest per capita. Om du har begränsat med tid, så rekommenderar jag åtminstone besök i Kiyomizudera och Kinkakuji.